Danmarks nye regering bliver formentlig én af disse fem konstellationer: Kan blive uden Mette Frederiksen

Mathias Madsen

106 uger siden

|

06/11/2022
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forhandlingerne om, hvem der skal danne den nye regering, er i gang, og det er faktisk ikke sikkert, at Mette Frederiksen bliver en del af regeringen de næste fire år.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Valget er ovre, og selvom det blev usædvanligt tæt, endte det med, at rød blok fik flertal. 

Det betyder, at rød blok kan danne regering helt uden blå blok, og at Mette Frederiksen derfor forbliver Danmarks statsminister...

Eller gør det?

Selvom det højst sandsynligt er sådan, det bliver, så er det faktisk ikke helt sikkert. 

Det kan nemlig ifølge TV2 vise sig, at rød blok måske ikke har helt mandater nok alligevel. Læs med herunder og hør, hvordan det kan lade sig gøre:

Den brede regering

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vil formentlig starte med at forsøge at danne en bred regering med Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF og Radikale Venstre. 

I dette tilfælde vil alle de ovennævnte partier formentlig have interesse i at være en del af regeringen, og Mette Frederiksen vil forblive statsminister og få en stor og stærk flertals regering hen over den brede midte af dansk politik. 

Der er dog store politiske forskelle imellem flere af partierne, og især De Konservative har gjort det klart, at de ikke vil gå i regering med Socialdemokratiet, og at de slet ikke vil have Mette Frederiksen som statsminister. 

Derfor er det langt fra sikkert, at denne konstellation kan blive en realitet. 

En rød og blå regering

En anden mulig regeringskonstellation, hvor Mette Frederiksen forbliver statsminister, er den røde og blå regering. 

Den vil komme til at bestå af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og Radikale Venstre, selvom Moderaterne og Radikale Venstre måske ikke vil indgå direkte i regeringen, men blot være støttepartier. 

I dette tilfælde vil Danmark få en regering med stor regeringserfaring og et forholdsvis godt politisk samarbejde, men da Venstre har udtrykt stor mistillid til Socialdemokratiet er det langt fra sikkert, at det kan blive en realitet. 

En rød og lilla regering

Hvis de blå partier nægter at danne regering med Mette Frederiksen, kan hun blive nødt til at danne en midterregering i stedet, som for eksempel kan komme til at bestå af Socialdemokratiet, Moderaterne, Radikale Venstre og SF med hende selv som statsminister.

Dette kan lade sig gøre, da de nordatlantiske mandater giver dem flertal, men de er nødvendige for at få flertal, og det er derfor et skrøbeligt flertal. 

Det er desuden langt fra sikkert, at SF vil lægge mandater til, og denne konstellation kan derfor måske heller ikke blive en realitet. 

 

En helt rød regering

Det mest oplagte for Mette Frederiksen er at danne en regering bestående udelukkende af røde partier med hende selv som statsminister, da rød blok med hjælp fra de nordatlantiske mandater som bekendt har flertal. 

Dette vil gøre samarbejdet nemt, da der her vil være færrest politiske uenigheder, men det vil være et skrøbeligt flertal, da det er afhængigt af de nordatlantiske mandater. 

Der er desuden uenighed mellem partierne om, hvem der skal være regeringsparti, og hvem der blot skal være støtteparti, og det er derfor ikke helt sikkert, at en fuldstændig rød regering kan lade sig gøre. 

Jokeren

Hvis ikke der kan blive enighed i rød blok er der en femte og sidste mulig konstellation, som kan danne en regering helt uden Social Demokratiet og Mette Frederiksen. 

Det kan ske, hvis det lykkes blå blok at overtale Moderaterne og Radikale Venstre til at slå sig til blå blok. 

I det tilfælde vil der skulle udvælges en ny kongelig undersøger, og Mette Frederiksen vil miste statsministerposten. 

Det er dog usandsynligt, da der er store politiske uenigheder mellem hhv. Moderaterne og Radikale Venstre og hele blå blok; særligt på udlændingeområdet. 

Det kan også være, at den kommende regering bliver dannet på en helt sjette måde. 

Uanset hvad kommer der ifølge TV2's politiske analytiker, Jesper Vestergren, til at gå uger og måske endda måneder, før vi har en ny regering i Danmark. 

Forhandlingerne er nemlig meget komplicerede, og de bliver formentlig langtrukne.