Agedrup Skole, der er beliggende nær Odense, har det meste af året været omdrejningspunkt for flere alvorlige sager om vold, krænkelser, narkotika og generel dårligt arbejdsmiljø og dårlig ledelse.
Hele sagen startede i februar, da 113 forældre til børn på skolen afleverede et fælles brev til Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.
Heri advarede de om vold og trusler mellem eleverne, elever som havde haft knive med i skole, indtag af narkotika på skolens område og lignende, og da konsulenthuset Deloitte på vegne af Odense Kommune senere udførte et eksternt tjek på skolen, blev flere af påstandene bekræftet.
Det blev desuden klarlagt, at personalet følte sig utrygge ved ledelsen, og at der var en meget hård og direkte tone fra ledelsen på skolen.
Deloittes rapport udkom i august, og i den forbindelse meldte skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal ifølge TV2 Fyn kort efter ud på blandt andet Facebook, at han af egen fri vilje havde valgt at trække sig fra stillingen som skoleleder på den skandaleramte skole.
På de sociale medier og Aula gjorde Hovendal det ekstremt tydeligt, at beslutningen om fratrædelse var hans og hans alene.
"Det er vigtigt for mig, at I ved, at det helt og holdent var min beslutning at sige stop nu. Jeg er hverken blevet bedt om det, fyret, tvunget eller noget som helst andet," skrev han således blandt andet til skoleelevernes forældre.
Derfor undrer det blandt andre sundhedsrådmand og byrådsmedlem Tommy Hummelmose, at den tidligere skoleleder har fået et såkaldt 'gyldent håndtryk' fra Odense Kommune med sig svarende til 18 måneders løn; eller lige knap 1,3 millioner kr.
"Man kan ikke selv sige op og samtidig få en fratrædelsesgodtgørelse," lyder det kort og kontant fra Hummelmose, som samtidig undrer sig over størrelsen på beløbet.
Henning Jørgensen, der er forskningsleder og mangeårig arbejdsmarkedsforsker på professionshøjskolen UCN, mener ligeledes, at beløbet "minder mere om en direktørs fratrædelsesaftale."
Fælles beslutning
Den tidligere skoleleder har siden forklaret, at hans udmelding på blandt andet Facebook og Aula åbenbart ikke har været tydelig nok, da han ikke blot sagde op, men at der derimod var tale om en såkaldt "gensidig fratrædelsesaftale."
Det har han forklaret til TV2 Fyn.
Ifølge ham, var det ham selv, der tog initiativet til at stoppe samarbejdet, men Odense Kommune har altså været med i beslutningsprocessen, hvilket tilsyneladende er årsagen til, at Hovendal alligevel har fået en stor 'belønning' for at sige sin stilling op.
"Når det er en frivillig og gensidig aftale, så er det er et eksorbitant beløb [...]," har Jørgensen udtalt, og byrådsmedlem Hummelmose er også "ærgerlig på borgernes vegne."
"Det er vigtigt, man står på fast juridisk grund, når det drejer sig om så mange af borgernes skattekroner," har han forklaret og uddybet, at han mener, at denne aftale er en "juridisk gråzone."