Inflationen falder, men hvad med fødevarepriserne?

Mathias Madsen

6 dage siden

|

10/09/2024
Selvom inflationen falder, er det ikke sikkert, at priserne på fødevarer følger med i samme tempo.

Dagens topnyheder

Under og efter coronakrisen i 2020/2021, og særligt da krigen brød ud i Ukraine i 2022, eksploderede inflationen og dermed priserne på alt fra fødevarer til brændstof og el over det meste af verden.

Også herhjemme blev de fleste ting dyrere, og enkelte fornødenheder såsom kød, madolie, mejeriprodukter, brændstof, gas og el blev så dyrt, at mange pludseligt havde svært ved at få budgettet til at hænge sammen.

Heldigvis er inflationen siden ifølge Nationalbanken "faldet kraftigt;" særligt i løbet af slutningen af 2023.

Det undrer du dig måske over, da det næppe er noget, du har kunne mærke på pengepungen. Brændstof koster nemlig stadig meget mere, end det gjorde inden coronakrisen, og fødevarepriserne er også langt højere, end de nogensinde har været.

Ifølge B.T. ramte de generelle fødevarepriser i Danmark faktisk et rekordhøjt niveau i sommeren 2023, og intet tyder på, at 2024 bliver et meget billigere år, når det kommer til fødevarer.

Sådan lyder det fra B.T.'s forbrugerredaktør, Niels Philip Kjeldsen, som mener, at de høje priser på føde- og drikkevarer er "vildt."

Godt nok reklamerer nogle supermarkedet med, at de har sænket prisen på fødevaregrupper såsom mejeri, men ifølge Kjeldsen skal man som forbruger være opmærksom på, at selvsamme supermarked ofte har hævet prisen på andre fødevaregrupper.

"Når supermarkederne går ud og annoncerer, at de sænker priser på mejeriprodukter og personlig pleje, så skal man altså lige holde øje med, hvad der sker med resten af varerne i samme supermarked," har han således advaret om og uddybet, at supermarkedernes udmelding ikke nødvendigvis er dækkende for alle fødevaregrupper.

Generelt ser vi nemlig, at prisen på for eksempel brød, sukker og chokolade trækker det samlede prisindeks væsentligt op, og det er netop fødevaregrupper som disse, der er med til at holde de generelle fødevarepriser på et tårnhøjt niveau.

Der er dog heldigvis ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, håb for fremtiden, da fødevarepriserne formentlig ér på vej ned.

Spørger man Kjeldsen, skal forbrugerne dog væbne sig med tålmodighed, hvis de vil have prisfald, "der virkelig batter." Han tror nemlig desværre, at der går lang tid, før det sker i Danmark.

Meget tyder altså på, at den almene dansker skal leve med et stramt madbudget i noget tid endnu.