Når danskerne tænder for varmen, tænker de færreste over, hvem der styrer rørene. Men i Odsherred er fjernvarmen blevet en tændsats for en voksende borgerbevægelse, der kæmper mod, hvad de ser som urimelige økonomiske lænker.
En varslet prisstigning og et opsigtsvækkende udtrædelsesgebyr på op mod 200.000 kroner har sat sindene i kog og fået mere end 500 borgere til at samle sig i foreningen Fair Fjernvarme Odsherred.
Det skriver TV 2
Baggrunden er en beslutning truffet af Odsherred Forsynings nye ledelse, hvor storkreditoren Nordea har sat sig for bordenden.
En beslutning, der fra juli kan betyde, at nogle borgere ser deres varmeregning stige med op til 150 procent. Samtidig er det ifølge foreningen umuligt at melde sig ud uden at betale det omstridte gebyr.
"Hvis vi vil ud af fjernvarmen, skal vi betale et udtrædelsesgebyr, der for et standardhus kommer til at ligge på over 200.000 kroner," siger foreningens formand Pernille Sydow Wohlfahrt.
Giver ikke op uden kamp
Borgerne er dog ikke indstillede på at give op uden kamp. De planlægger en juridisk offensiv, som kan ende i gruppesøgsmål, hvis ikke myndigheder som Energiklagenævnet giver dem medhold.
Flere af medlemmerne føler sig bondefanget. Blandt dem er parret Linette Søborg Mortensen og Morten Bøgh, der aldrig har brugt fjernvarmen i deres hus, men alligevel skal betale.
De håber at kommunen vil tage ansvar, et håb borgmester Karina Vincentz desværre måtte slukke.
"Vi må ikke gå i søgsmål sammen med borgerne," siger hun, men udtrykker sympati for kampgejsten.
Vincentz sender i stedet bolden videre til Nordea og opfordrer banken til at gå i dialog.
Tirsdag samles borgerne igen, denne gang i Vallekilde-Hørve, i håb om at holde gryden i kog og presse beslutningstagerne til at finde en løsning, der ikke efterlader borgerne med regningen.