Utallige danskere får snart penge tilbage i skat: Er du en af dem, bør du læse dette

Nicolai H

37 uger siden

|

05/04/2024
Nyheder
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
Skatteekspert har delt min mening med offentligheden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et flertal af danskerne kan se frem til at få udbetalt overskydende skat. Når pengene udbetales fra den 12. april, er det en god idé at overveje, hvor de kan gøre størst gavn. Sådan lyder det fra Spar Nord og BDO, der giver gode råd til, hvordan du kan forvalte pengene klogt.

Mange danskere kan se frem til at få overskydende skat udbetalt fra den 12. april, og det er ikke småbeløb. Sidste år blev der udbetalt 25,5 milliarder kroner til 3,8 millioner danskere, og det svarer således til en udbetaling på omkring 6.600 kroner per person i gennemsnit.

- Et flertal af danskerne betaler for meget i skat og kan derfor se frem til at få udbetalt overskydende skat – og i år får de endda en skattefri rentegodtgørelse på 0,8 procent efter fem års pause. Men selvom det måske kan være fristende at bruge pengene på fornøjelser, så skal man huske, at det er ens egne penge, og at de måske kan gøre større gavn andre steder, siger Henning Boye Hansen, som er chefkonsulent og skatteekspert i BDO.

I den forbindelse giver Spar Nord og BDO, i en pressemeddelelse sendt til redaktionen, her fire gode råd til, hvordan du kan overveje at forvalte pengene.

1. Afdrag på din gæld

Hvis du har dyr gæld med høje renter, så kan det være en god idé at bruge den overskydende skat til at nedbringe gælden, så du på den lange bane skal betale færre renteudgifter.

- Har du stiftet gæld med en høj rente, er den overskydende skat en kærkommen mulighed for at afdrage på gælden. Det kan eksempelvis være kviklån, kassekredit eller andre former for forbrugslån med en høj rente, hvor det kan svare sig at nedbringe gælden med et ekstra afdrag, da du på sigt kan opnå store besparelser på renteudgifter, fortæller investeringskonsulent i Spar Nord, Karsten Brøndum Idskov.

2. Invester pengene

Har du ingen gæld, kan du i stedet overveje at investere pengene med henblik på at få dem til at vokse sig større.

- Hvordan du vælger at investere, vil især afhænge af din risikovillighed og tidshorisont, men en god tommelfingerregel er at investere i flere forskellige værdipapirer, så du spreder risikoen. Du kan også overveje at oprette en aktiesparekonto, hvor beskatningen på afkastene er langt mere gunstig – nemlig 17 procent – sammenlignet med den typiske beskatning på 27 procent for en aktieindkomst på under 61.000 og 42 procent for alt over dét beløb, forklarer Karsten Brøndum Idskov.

 

3. Overvej at indbetale ekstra til pension

Du kan også forsøde tilværelsen, når du en dag trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet, ved at indbetale pengene til en pensionsopsparing. Ifølge Henning Boye Hansen skal du blot være opmærksom på fradragsloftet ved de forskellige pensionsordninger:

- Det kan ikke betale sig at indskyde penge over beløbsgrænserne på rate- og alderspension, så du skal være opmærksom på, om du med dine planlagte indbetalinger for året kommer til at nå fradragsloftet – ellers ender du med at betale skat af pengene to gange. I år kan du få fradrag for indbetalinger på op til 63.100 kroner, når du betaler til ratepension. Ved aldersopsparingen kan alle indbetale grundbeløbet på 9.100 kroner, og hvis du har maksimalt syv år til pension, kan du indbetale 58.900 kroner, forklarer han. 

 

4. Sæt dem ind på egen eller børns opsparing

Hvis du forventer at skulle bruge pengene inden for tre år, kan det være en god ide at sætte pengene ind på en opsparingskonto fremfor at investere.

- Når du investerer, skal du gerne have en længere tidshorisont, så eventuelle udsving jævnes ud – og ellers giver det mere mening at sætte pengene ind på en opsparing. I den sammenhæng kan du eventuelt overveje at låse opsparingen i en periode for at få en højere rente, siger Karsten Brøndum Idskov og tilføjer afsluttende:

- Har du børn, kan det også være, at du vil booste dine børns børneopsparing. Loftet for indbetalinger er 6.000 kroner om året og samlet set 72.000 kroner i hele opsparingsperioden, så hvis du ikke har nået det endnu, er det en mulighed. Via en børneopsparing er der også mulighed for at investere pengene eksempelvis i en puljeordning med god spredning.

Ellers kan du også overveje at oprette en aktiesparekonto til dine børn. Det må man nemlig gerne.