Men der er faktisk en god forklaring på det adfærdsmønster, som ikke kun handler om vane
En dufttest og tilpasning af sovepladsen
Ifølge Claudia Vinke, der er adfærdsbiolog ved Universitetet i Utrecht, handler det klassiske "drejeritual" især om at finde den rette soveposition. Mange dyr – blandt andet polarhunde – sover tæt sammenkrøbet, og ved at rulle sig sammen holder de effektivt på varmen. For dyrene gælder det om at beskytte den sårbare bug, hvor organerne sidder, og som ofte er mindre behåret end resten af kroppen.
Det skriver Quest.
Når dyret drejer rundt, er det samtidig en måde at undersøge underlaget på. De snuser til området og tjekker, om andre dyr har været der før. Det er altså både en tryghedssøgning og en forberedelse til at ligge sammenkrøllet.
Men det er ikke kun instinkt – underlaget spiller også en rolle. Den amerikanske psykolog Stanley Coren har undersøgt hundes søvnvaner og fandt, at hunde, som skulle lægge sig på et ujævnt tæppe, i langt højere grad drejede rundt, før de lagde sig. Hunde, der i stedet fik lov til at ligge på et glat og jævnt tæppe, gik direkte til ro uden at dreje.
Vi gør det også – bare anderledes
Claudia Vinke påpeger, at adfærden faktisk ikke er så forskellig fra vores egen. Mennesker vender og drejer sig også, før de finder en god soveposition. Det handler ganske enkelt om at skabe den mest behagelige og trygge ramme for at kunne slappe af.
Så næste gang din hund eller kat tager en ekstra runde i kurven, er der god grund til at lade den gøre det i fred. Den er i gang med at sikre sig den perfekte sovestilling – varm, sikker og rolig.