Udbredte pensionist-ure er i dag en formue værd: Nogle sælges til priser som luksusbiler

Marcus Dam

1 dag siden

|

06/04/2025
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De sad på mange ældre håndled, kostede engang få hundrede kroner og blev betragtet som hverdagsure.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

 I dag kan de samme armbåndsure være guld værd – bogstaveligt talt

Ure fra loftet kan være en skat

Ifølge Spordenik er visse modeller fra det tidligere Tjekkoslovakiet sælges nu på auktioner for beløb, der kan konkurrere med prisen på en ny luksusbil.

Efter Anden Verdenskrig blev Tjekkoslovakiet hurtigt en stærk spiller i urindustrien. Produktionen byggede videre på traditionen for vækkeure og mekaniske tidstagere, og der blev skabt robuste og pålidelige ure til overkommelig pris. 

I 1950’erne og 60’erne kunne man købe et standardur for cirka 200 tjekkoslovakiske koruna – en del penge dengang, men også et symbol på kvalitet.

Mange af disse ure ligger stadig gemt i skuffer og på lofter hos bedsteforældre, og nogle af dem kan i dag være tusindvis af kroner værd – og i sjældne tilfælde hundredtusindvis.




Særlige modeller, især dem i god stand eller med en unik historie, handles nu til høje priser. Eksempelvis blev prototypen af Prim Tycho Brahe Kosmos solgt for 487.500 tjekkiske koruna (ca. 150.000 danske kroner) efter en startpris på kun 90.000. 

Derudover bliver sjældne schweiziske ure solgt for millionbeløb, hvilket også har trukket opmærksomhed mod mindre kendte mærker som de tjekkoslovakiske.


Hvad gør et ur værdifuldt?

Ifølge eksperter er det vigtigt at vurdere urets generelle stand: intakte markeringer, original skive, funktionelt urværk og fravær af grove reparationer eller poleringer er afgørende.

Også produktionstidspunkt og antal fremstillede eksemplarer spiller en stor rolle. Nogle ure er lavet i begrænset oplag, f.eks. i anledning af særlige begivenheder, hvilket øger deres værdi.


Vil man i gang med at samle, er det en fordel at starte med billige modeller og lære markedet at kende. Følg med i auktionspriser, undersøg tekniske detaljer og besøg eventuelt en urmager.

Mange spændende fund kan stadig gøres hos antikhandlere eller online – men vær opmærksom på forfalskninger.

En klar fordel ved de tjekkoslovakiske ure er, at reservedele er forholdsvis lette at få fat i, og mange urmagere kan stadig reparere dem til overkommelige priser.

Det kan derfor godt betale sig at kigge i gamle smykkeskrin og på lofter – måske gemmer der sig et ur, der i dag er en lille formue værd.