Trist nyt for Rema 1000 og 2 andre kæder: Milliardbøder for prissamarbejde

Emil Martesen

4 uger siden

|

21/08/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kæderne får milliardbøder for prissamarbejde.

Dagens topnyheder

Det norske 'Konkurransetilsyn' har slået ned på dagligvarekædernes praksis med prisjægere, som de mener har ført til omfattende udveksling af prisoplysninger og skadet konkurrencen på markedet.

Det har mundet ud i en bøde på 3,1 milliarder norske kroner for konkurrenceforvridende samarbejde til tre norske dagligvarekæder.

Det skriver det norske medie E24.

Ifølge konkurrencedirektør Tina Søreide er der tale om et alvorligt brud på loven, som har svækket konkurrencen i årevis:

Hun lægger ikke skjul på, at det er et alvorligt lovbrud, noget som også afspejles i bødernes størrelse.

Norgesgruppen, som står bag kæder som Kiwi og Meny, er blevet pålagt en bøde på 2,3 milliarder kroner, mens både Rema 1000 og Coop hver skal betale 1,3 milliarder kroner i bøder.

Undersøgt i flere år

'Konkurransetilsynet' har undersøgt prisjægerordningen i flere år og mener, at praksissen, hvor medarbejdere fra kæderne fysisk besøgte hinandens butikker for at tjekke priser, har skadet konkurrencen og potentielt ført til højere priser for forbrugerne.

På trods af en oprindelig varsling om bøder på op til 21 milliarder kroner, blev beløbet senere nedjusteret til fem milliarder.

Kæderne har dog fortsat deres prisovervågning, nu uden en formel aftale, som tidligere var tilfældet. Konkurransetilsynet mener, at den tidligere aftale kunne have lagt grunden for priskoordinering, hvilket i sidste ende kunne have skadet forbrugerne.

Alle tre kæder har afvist anklagerne om at have overtrådt konkurrencereglerne.