Sig aldrig dette til dit barn: Det skal stoppes øjeblikkeligt

Laurids Gjelstrup

12 uger siden

|

27/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sig aldrig dette til dit barn.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Barnet er forældrenes øjesten. Barnet bliver sat i første række, og forældrene gør en dyd ud af at opdrage dem bedst muligt. 

Børns mentale sundhed kræver opmærksomhed fra en tidlig alder, og særligt midterbørn kan have brug for støtte for at sikre, at de ikke overses i familien. 

Det skriver Haibunda

Midterbarnet bærer ofte et ry for at være en ‘mægler’ i søskendeflokken og kan ende med en rolle som konfliktløser. 

Ifølge psykolog Joel Frank kan uheldige bemærkninger forværre følelsen af at være fanget i midten og føre til lavt selvværd. 

En uheldig kommentar som ‘Du vil altid blive fanget i midten’ kan få midterbørn til at føle sig ligegyldige.

"Denne sætning fremhæver midterbarnets position i familien, hvilket utilsigtet kan få dem til at føle sig overset," siger han.En kommentarer som den, kan skabe langvarige negative påvirkninger på barnets selvopfattelse.

Kan føre til stress

Et andet almindeligt pres på midterbarnet er forventningen om at opføre sig som den ældre søskende og samtidig være et godt eksempel for de yngre. 

Når forældre siger: ‘Du burde vide bedre end din søster,’ kan det skabe et unødvendigt pres for at leve op til høje forventninger. 

"Sådanne forventninger kan føre til stress og følelsen af fiasko, hvis de ikke opfyldes," forklarer Dr. Frank. I stedet kan forældre opfordre barnet til selv at tage beslutninger baseret på egne erfaringer og følelser.

Sætninger som ‘Bare følg hvad din bror vil have’ bliver ofte brugt for at undgå konflikter, men kan få mellembarnet til at føle sig overset. 

Når midterbarnet ønsker tilsidesættes, skaber det en følelse af ligegyldighed og vrede. Dr. Frank foreslår i stedet, at man søger kompromiser, hvor alle børn føler sig set og hørt.

Ved at vælge ord og tilgange med omhu kan forældre bidrage til at styrke midterbarnet selvværd og sikre, at alle børn føler sig lige værdifulde i familien.