Sidste chance: Alarmklokkerne ringer for boligejerne

Emil Martesen

43 uger siden

|

22/03/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Alarmklokkerne ringer for boligejerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Klimaforandringerne har for længst ringet alarmklokkerne i forsikringsbranchen, og nu lyder opfordringen klar fra sektorens højeste talerstol: Danmark skal handle, og det skal ske nu.

Baggrunden er en simpel, men dybt foruroligende realitet – konsekvenserne af klimaforandringer som oversvømmelser gør, at visse danske boliger risikerer at blive uassurable i den nærmeste fremtid.

En sådan udvikling ville ikke kun være et økonomisk mareridt for boligejerne men også en logistisk og administrativ byrde for landets forsikringsselskaber.

Det skriver Finans.dk

I anden halvdel af 2023 blev Danmark ramt af omfattende oversvømmelser, der satte en tyk streg under klimaforandringernes alvor.

Og forsikringsselskaberne står nu i en situation, hvor de skal forberede sig på en fremtid, hvor sådanne katastrofer bliver mere reglen end undtagelsen.

Kent Damsgaard, administrerende direktør i Forsikring & Pension, lægger med al tydelighed ikke skjul på, at klimaforandringerne nu er så alvorlige, at vi som samfund er nødt til at ændre måden vi tænker på:

"Klimaforandringerne er nu så alvorlige, at vi er nødt til at ændre måden, vi som samfund tænker på. Hvis man spørger topledere rundt om i verden, er klimaforandringer nu en større trussel end cyberangreb og krig", siger Kent Damsgaard.

Løsningen, ifølge branchen, ligger i oprettelsen af en national klimafond, finansieret med 3 mia. kr. årligt, dedikeret til at bekæmpe især vandrelaterede katastrofer.

Dette forslag kommer i kølvandet på realisationen af, at sidste års udgifter til skadesudbedring efter oversvømmelser langt oversteg det beløb, der er øremærket til klimatilpasning i statens budget.

Desuden efterlyser forsikringsselskaberne bedre koordinering mellem forskellige ministerier og det offentlige, så klimatilpasningsprojekter ikke ender i et bureaukratisk tomrum.

Kent Damsgaard kritiserer i samme ombæring den nuværende tilgang, hvor projekterne snor sig gennem et labyrintisk system af ministerier, regioner og kommuner, uden at der tages et egentligt ansvar.

Interessant nok står Tryg, Nordens største forsikringsselskab, skulder ved skulder med Forsikring & Pension i denne sag, og opbakningen strækker sig videre til akademiske kredse.

Forsikringsbranchens appel er klar: Hvis ikke der handles nu, kan fremtiden se dyster ud for mange danske boligejere. Spørgsmålet er, om politikerne er klar til at tage handsken op og sikre, at Danmark som samfund kan sove trygt om natten, velvidende at klimaforandringerne er taget alvorligt.