Problemerne er tilbage: Trist nyt for Mette Frederiksen

Emil Martesen

1 uge siden

|

06/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Problemerne er tilbage.

Dagens topnyheder

Den danske statsminister tiltrådte som statsminister tilbage i 2019, og det er bestemt ikke gået stille for sig.

Specielt i den seneste periode med SVM-regeringen, er der løbet meget vand i åen.

Senest er det sagen om Jeppe Søe fra Moderaterne, der har valgt at trække sig fra partiet som følge af en alvorlig intern konflikt omkring håndteringen af en sag om sexisme, mobning og ledelsesproblemer i partiets sekretariat.

Det skriver Ekstra Bladet.

Men afgangen sætter ikke kun sine spor hos Moderaterne. Det skaber nemlig også store politiske konsekvenser for SVM-regeringen, der nu igen står uden et solidt indenrigspolitisk flertal i Folketinget.

Da Mette Frederiksen dannede sin regering i 2022, var det blandt andet med fokus på at undgå afhængigheden af det røde flertal, som inkluderede Alternativet.

I stedet skulle den brede SVM-regering, der omfatter Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, sikre stabilitet og handlekraft midt i dansk politik.

Men det stabile flertal, som var afgørende for denne regeringskonstruktion, er gradvist blevet undermineret, især som følge af flere skandaler og uro i Lars Løkke Rasmussens Moderaterne.

Med Jeppe Søe's exit bliver det endnu vanskeligere for regeringen at navigere uden støtte fra andre partier.

For at forstå situationens alvor skal man se på det såkaldte indenrigspolitiske flertal.

Selvom der er 179 medlemmer af Folketinget, tæller de fire nordatlantiske mandater ikke med i indenrigspolitiske spørgsmål. Derfor kræver det kun 88 mandater for at opnå flertal på områder, der ikke involverer udenrigspolitik eller spørgsmål om rigsfællesskabet.

Med Jeppe Søes afgang mister regeringen endnu en vigtig brik i puslespillet om flertallet, og det stiller spørgsmål ved om regeringen kan finde den nødvendige støtte fra andre partier for at få deres politik igennem eller om de politiske udfordringer vil vokse yderligere.