Politichef er tavs om samarbejde med kriminel

admin

|

14/03/2014

Dagens topnyheder

Undersøgelsen mod flere københavnske politifolk bliver holdt under låg.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, afviser over for Ritzau at røbe detaljer om efterforskningen, som drejer sig om betjentenes opførsel i en narkosag.

Og heller ikke betjentenes chef vil sige noget.

- Jeg har ingen kommentarer, siger politiinspektør Jan Bjørn til Ritzau og henviser til, at der er sat en undersøgelse i gang.

Efterforskningen skal afdække, om betjentene har begået noget strafbart i deres samarbejde med en meddeler fra det kriminelle miljø.

Manden hjalp politiet med et godt tip om amfetamin i en bil på en parkeringsplads i Glostrup.

Efter at tre mænd blev anholdt og sigtet, belønnede politiet ham med en dusør.

Men i en efterfølgende dom har Retten i Glostrup nedsat straffen til de tre mænd, der blandt andet forbindes til amfetaminen i bilen.

Det kan nemlig ikke afvises, at meddeleren er gået for vidt. Og at han ligefrem har presset og truet en af de tre til at fremskaffe stoffet, fremgår det af dommen.

Da Københavns Vestegns Politi overtog sagen og de tre anholdte fra Københavns Politi, fattede de interesse for en fjerde mand.

Men denne vinkede afværgende, da betjentene ville anholde ham. Han henviste til sit samarbejde med Københavns Politi og fortalte om dusøren, han var belønnet med.

Imidlertid har Vestegnens Politi sigtet meddeleren i forbindelse med de to kilo amfetamin i bilen på parkeringspladsen.

En næsten identisk sag udspillede sig i 1990'erne. Tre kurdiske brødre fik igen og igen dusør af Københavns Politi for at give tip om narkohandlere, som de skaffede vareprøver fra.

Samarbejdet fik dog en brat ende. Glostrup Politi fattede mistanke om, at brødrene handlede narko, men en aflytning afslørede det nære samarbejde med politiet i København.

På grund af risikoen for, at folk i kriminelle miljøer shopper rundt i politiets forskellige afdelinger, skal politiet have et internt register over meddelere.

Sagen med de tre brødre førte også til klarere regler for, hvad betjente skal skrive i deres rapporter.

I den nye sag er der netop mistanke om, at betjentene kom med bevidst urigtige oplysninger i deres rapport, da de skulle forklare, hvorfor de var kørt til Glostrup.

/ritzau/