PET advarer om russiske sabotageangreb i Danmark: "Vi tager situationen meget alvorligt"

Mathias Madsen

3 uger siden

|

29/08/2024
Nyheder
Foto: PET
Foto: PET
Ifølge politiets efterretningstjenester i både Danmark, Norge og Sverige er den russiske stat formentlig bagmand i en lang række fysiske sabotageangreb på nordiske mål.

Dagens topnyheder

Krigen i Ukraine har været i gang i ca. 2,5 år, og selvom det er i Ukraine og Rusland, at soldater falder på slagmarken, så kan krigen mærkes i hele Europa.

Ikke kun på grund af de enorme mængder af ukrainske flygtninge, som har spredt sig i Europa, eller de prisstigninger, som krigen har ført til. Ifølge PET er Danmark og flere andre europæiske lande nemlig direkte mål for fysiske angreb bestilt af Rusland.

Det skriver TV2.

PET nævner blandt andet ildpåsættelser i lagerhaller, indkøbscentre og lignende og togafsporinger som specifikke sabotageangreb, som mistænkes at være bestilt af Rusland.

Det er ifølge PET ikke nødvendigvis russiske agenter, der udfører angrebene; det er derimod lokale kriminelle, som bestilles af russerne.

"Vi ser, at GRU [red. den russiske militære efterretningstjeneste] gerne vil forsøge at rekruttere lokale kriminelle. Fordelen for russerne er, at det er nemmere at fralægge sig ansvar, og at russiske agenter ikke er direkte involveret i sabotage og påvirkningsoperationer," har chefen for den norske efterretningstjeneste, viceadmiral Niels Andreas Stensønes, ligeledes udtalt i et interview med Dagbladet.

Angrebene bliver udført for at besværliggøre hjælp til Ukraine ved for eksempel at afspore tog, der fragter ammunition eller nødhjælp, men de udføres også for at skabe panik og frygt blandt befolkningen i NATO-lande.

Sikkerhedsrisiko i hele Norden

Det er ikke kun i Danmark, at politiets efterretningstjeneste er opmærksom på, at russerne forsøger at udkæmpe krigen mod NATO via lokale kriminelle.

Det er således ifølge PET et problem i hele Europa, og både i Norge og Sverige efterforsker man lige nu specifikke sager om for eksempel ildspåsættelse, som mistænkes at være sabotage bestilt af Rusland.

"Vi undersøger flere hændelser. Fra samarbejdstjenester i andre lande ved vi, at våbenleverancer til Ukraine er særligt udsatte," har den norske PST-chef Beate Gangås udtalt, men ifølge PET kan civile mål også være udsatte.

"Nogle af de mål, der er blevet ramt, har forbindelse til støtten til Ukraine, mens andre mål er civile eller af mere symbolsk karakter. Der er eksempelvis rejst sigtelser mod mulige gerningsmænd for brandstiftelser mod lagerhaller. Derudover er der fra officielt hold i en række europæiske lande rettet anklager mod Rusland om bl.a. brandstiftelse og forsøg på brandstiftelse, herunder mod fabrikker, et indkøbscenter og et varehus, ligesom der er igangsat efterforskninger på baggrund af myndigheders mistanke om forsøg på brandstiftelse mod offentlige transportmidler," lyder det således fra efterretningstjenesten.

På PET's hjemmeside står der: "PET vurderer, at Rusland udviser en højere risikovillighed i forhold til at gøre brug af hybride virkemidler mod og i Europa, og at der derfor er en skærpet trussel fra fysisk sabotage i Danmark," og ifølge TV2 tager PET derfor situationen "meget alvorligt."

"PET tager situationen meget alvorligt og har som følge af den aktuelle situation en væsentlig skærpet opmærksomhed på truslen [...]," lyder det.

PET er i skrivende stund ikke bekendt med, at der har været udført russiske sabotageangreb i Danmark, men efterretningstjenesten vurderer, at der er en høj og reel risiko for, at det sker. Angreb har desuden fundet sted andre steder i Norden og resten af Europa.

Du kan læse mere om PET's vurdering af truslen ved at trykke her.