Folketingets Ombudsmand har fundet det uheldigt, at Skatteministeriet ikke har valgt at sikre dokumentation for udmeldingen om, at fire ud af fem boligejere står til en skattelettelse i 2024.
Derfor fremlægger Skatteministeriet nu en genberegning af 2023-grundlaget for udmeldingen. Resultatet viser uændret, at fire ud af fem boligejere står til en skattelettelse.
Fire ud af fem boligejere kan se frem til at slippe billigere i ejendomsskat, mens de resterende får en rabat, som sikrer imod, at skatterne stiger.
Sådan lød budskabet i en nyhed fra Skatteministeriet den 20. januar 2023 om to lovforslag om de nye ejendoms-skatteregler, der netop var sendt i høring på det tidspunkt.
Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.
Siden er loven vedtaget, og reformen er trådt i kraft den 1. januar 2024. Skatteministeriet har netop foretaget en genberegning på baggrund af de data, der var tilgængelige på tidspunktet for udmeldingen den 20. januar 2023.
Det sker efter en udtalelse fra Folketingets Ombudsmand om, at det er uheldigt, at Skatteministeriet ikke har valgt at sikre dokumentation for udmeldingen. Resultatet af genberegningen kan ses her.
”Først og fremmest er jeg glad for, at en genberegning bekræfter udmeldingen om, at fire ud af fem boligejere står til at få en skattelettelse. Der skal selvfølgelig være åbenhed omkring de konklusioner, Skatteministeriet er kommet frem til. Derfor har jeg bedt Skatteministeriet om at foretage en genberegning. Og det er det, vi har gjort nu”, siger skatteminister Rasmus Stoklund.
Genberegningen er foretaget i den version af Skatteministeriets Ejendomsskattemodel og på det datagrundlag fra Danmarks Statistik, der var gældende i januar 2023. Huse, ejerlejligheder og fritidshuse er inkluderet, og der er foretaget en skatteberegning for alle landets ejendomme og boligejere.
Skattelettelsen er beregnet som forskellen i boligejernes boligskat i 2024 med de tidligere ejendomsskatteregler, der gjaldt indtil 2023, og med de nye regler fra 2024. Genberegningen viser, at 78,3 pct. af boligejerne står til en skattelettelse – svarende til fire ud af fem:
”Skatteministeriet har hele tiden stået fast på, at beregningerne, der er lavet efter gængse og anerkendte metoder, er rigtige. Jeg hæfter mig også ved, at Folketingets Ombudsmand ikke har fundet grund til at betvivle rigtigheden af Skatteministeriets beregninger. Jeg er derfor også tilfreds med, at tallene nu er genberegnet og fremlagt for offentligheden med uændret resultat, så der nu er åbenhed om beregningerne”, siger Rasmus Stoklund.
Som en del af reformen udsendes nye ejendomsvurderinger til danskerne.
Der er på nuværende tidspunkt udsendt omkring en million endelige vurderinger, som danner grundlaget for boligbeskatningen. Indtil videre har omkring 0,3 pct. klaget over deres endelige vurdering.
Derudover arbejdes der løbende på at løse de kendte udfordringer, der er i forbindelse med implementeringen af det omfattende it-system bag vurderingerne.