Ny forskning: Skæg bekæmper berygtet bakterie

Kristine Bugbee

455 uger siden

|

02/03/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ifølge videnskaben er der rigtig god grund til at lade skægget gro.

Ny forskning fra USA viser nemlig, at mænd med skæg har tre gange færre infektionsbakterier i ansigtet end deres glatbarberede kønsfæller. Det skriver Illustreret Videnskab.

Årsagen er muligvis, at skæg producerer sin egen antibiotika, viser et opsigtsvækkende studie.

Desuden er der mulighed for, at mænd, som barbarer sig, oftere får rifter i ansigtet, som kan bliver inficeret af bakterier.

I en amerikansk undersøgelse udviklede hospitalspersonale uden skæg mere end tre gange så mange MRSA-bakterier i ansigtet end personale med skæg.

MRSA-bakterier er en særligt ubehagelig type af stafylokokker, der er ansvarlig for mange infektioner og desuden er resistent overfor mange slags antibiotika, skriver Illustreret Videnskab.

Dræberbakterie på spil
Det er et opfølgende britisk forsøg fra University of London, der nu viser, at skæg muligvis har antibiotiske egenskaber. 

Mikrobiologen Adam Roberts dyrkede 100 forskellige bakterier, som findes i mænds skægvækst, og han opdagede snart, at noget dræbte bakterierne. 

Roberts fandt ud af, at det var skægbakterien Staphylococcus epidermidis, der slog bakterierne ihjel. Han testede den på en kolibakterie, som straks blev slået ned af skægbakterien.

Ifølge den den britiske forsker kan Staphylococcus epidermidis-bakterien have produceret en antibiotisk gift, der er i stand til at slå andre infektionsbakterier ihjel. Bakterierne kæmper simpelthen internt om overlevelse, og den stærkeste vinder.

Et godt fuldskæg er altså tilsyneladende både flot og sundt.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: