Regeringen ruster sig mod et trusselsbillede, der ligner starten på et mareridt.
Vi skal forberede os på det værste
Danmark står over for den mest alvorlige sikkerhedssituation siden Anden Verdenskrig.
Så klart lyder meldingen fra minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, efter offentliggørelsen af det nye nationale risikobillede.
Trusselsniveauet er steget markant, og selv om Danmark ikke aktuelt er mål for et militært angreb, vokser risikoen for voldsomme hændelser som sabotage, cyberangreb og sammenbrud i kritiske forsyninger.
Det skriver TV 2.
På et pressemøde i København understregede ministeren, at truslerne mod det danske samfund nu omfatter langt mere end traditionelle krigsscenarier.
Det handler om energisikkerhed, IT-infrastruktur og muligheden for pludselige sammenbrud, der kan lamme alt fra vandforsyning til sundhedsvæsen.
Sammen med direktør for Styrelsen for Samfundssikkerhed, Laila Reenberg, fremlagde han torsdag rapporten Nationalt Risikobillede 2025. I den kortlægges 16 forskellige typer hændelser, som danske myndigheder skal være forberedt på.
Allerede nu udsendes konkrete anbefalinger til kommuner og regioner om at sikre lagre af vand, medicin og fødevarer. Særligt plejehjem, bosteder og borgere i eget hjem skal prioriteres, lyder det i brevet, der sendes ud i dag.
Rapporten tegner et mørkere Danmark
Det nye risikobillede er langt mere dystert end tidligere udgaver. Hvor der før var fokus på vejr og pandemier, er hybridkrig, energikrise og målrettet sabotage nu rykket helt frem i trusselsvurderingen.
Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab, som blev oprettet i august 2024, står nu i spidsen for at koordinere forberedelserne. Og selv om mange af scenarierne måske lyder som noget fra en katastrofefilm, er budskabet fra myndighederne krystalklart: