Det er ingens næse gået forbi, at sikkerhed er mere essentielt end nogensinde.
Det kan især mærkes for Android-brugere, hvor download med forsigtighed på mange måder er blevet et mantra - og det er med god grund.
Cybersikkerhedsvirksomheden Check Point har i de seneste to år kortlagt, hvordan den farlige malware Rafel RAT har været anvendt i over 120 malware-kampagner, der specifikt har rettet sig mod Android-enheder.
Det skriver Ekstra Bladet.
Det anslås, at mange danskere potentielt kan være ramt af denne malware.
Malwaren rammer især Android-enheder, der ikke længere modtager opdateringer, og det udgør et betydeligt antal, hvor data fra maj 2024 anslår, at cirka 450.000 enheder i Danmark befinder sig i denne risikozone.
Rafel RAT er designet til at infiltrere enheder ved at lokke brugere til at downloade apps, som tilsyneladende ligner populære applikationer inden for sociale medier, banktjenester eller uddannelse.
Når disse apps installeres, bliver enheden inficeret, hvilket giver hackerne fri adgang til at overvåge aktivitet, stjæle og kryptere filer. Efterfølgende kan hackerne kræve løsepenge for at frigive filerne eller bruge de stjålne informationer til at få adgang til følsomme data, såsom at tømme bankkonti.
Balder Borup, Security Engineer hos Check Point Software Technologies i Danmark, lægger ikke skjul på, at det kan forårsage betyde skade:
"Rafel RAT er endnu et bevis på, hvordan malwares i open source-miljøer kan forårsage betydelig skade, især når kampagnerne rettes mod store økosystemer som Android med mere end 3,9 milliarder brugere", lyder det fra ham, inden han fortsætter:
"De, der oftest rammes af malwaren, er brugere med enheder, der ikke længere sikkerhedsopdateres. Det er afgørende at holde sine enheder opdateret eller simpelthen udskifte dem, hvis enheden ikke understøtter opdatering eller har den nødvendige plads til at opdatere til nyeste version".