Nationalbanken advarer Mette Frederiksen og regeringen: Det er ikke godt

Emil Martesen

3 timer siden

|

25/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nationalbanken advarer Mette Frederiksen og resten af regeringen.

Dagens topnyheder

Det har været nogle hård for dansk økonomi, men i øjeblikket er der mild fremgang.

Det skal ses i lyset af den globale vækst og af, at danskerne har genvundet købekraften efter et par år med høj inflation.

Beskæftigelsen er fortsat med at stige, men fordi arbejdsstyrken også er vokset, er det sket, uden at presset på arbejdsmarkedet er taget yderligere til det seneste år.

Desuden er presset på arbejdsmarkedet kommet ned siden 2022.

Sådan lyder meldingen fra Nationalbanken i en pressemeddelelse.

De lægger heller ikke skjul på, at der er god grund til at klappe lidt ekstra i hænderne, når man tager et kig på fremtiden.

De kommende år er der gode forudsætninger for, at lønstigningerne vil aftage, fordi der er mindre pres på arbejdsmarkedet og en markant lavere inflation end for et par år siden.

Inflationen forventes nemlig at stabilisere sig omkring 2 pct.

Advarer regeringen

Selvom økonomien bevæger sig i positiv retning, understreger Nationalbanken, at beskæftigelsen fortsat stiger, hvilket har ført til en lav ledighed. Denne situation kan dog udgøre en risiko for, at inflationen stiger igen:

"Selvom presset på arbejdsmarkedet letter lidt, så er vi stadig i en situation med meget lav ledighed. Derfor er der behov for, at penge- og finanspolitikken samlet set ikke skruer op for aktiviteten. Set i det lys er det ikke et godt tidspunkt at lempe finanspolitikken i det omfang, regeringen foreslår i udspillet til finansloven for 2025", siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

I deres nye prognose forventer de, at inflationen (HICP) i Danmark vil være 1,3 pct. i år, 2,1 pct. næste år og 1,8 pct. i 2026.

Derudover forventer de, at væksten i BNP bliver 2,1 pct. i år, 2,3 pct. i 2025 og 1,5 pct. i 2026.

Det er ikke første gang, Nationalbanken fremlægger en prognose for landets økonomiske fremtid, men der er en særlig vægt bag deres udmeldinger.

Det fortæller cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, der understreger, at Nationalbankens forudsigelser vækker særlig opmærksomhed:

"Det er jo en prognose blandt mange andre, og det er ikke fordi de ved noget, ingen andre ved. Men de er dygtige, har mange økonomer ansat og derfor kan de gå mere i detaljer end så mange andre", lyder det fra ham ifølge TV 2.

Nationalbankens nye analyser af dansk økonomi findes på Nationalbankens hjemmeside, nationalbanken.dk.