Myggeekspert deler alvorlig advarsel til danskerne før sommeren

Emil Martesen

14 uger siden

|

29/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Myggeeksperten deler en alvorlig advarsel til danskerne.

Dagens topnyheder

Sommeren står for døren, og selvom det giver god grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet, så er det smil hurtigt væk, når snakken falder på myg.

Og i år er der særligt god grund til at spidse ører.

I Skåne er der fundet en ny trussel i formaf febermyggen Culex Modestus, der kan sprede alvorlige sygdomme.

Det skriver Aftonbladet

Den er i stand til at overføre vestnilfeber, en virus der sidste år forårsagede intet mindre end 73 dødsfald i Europa.

Og selvom virussen endnu ikke er påvist i myggene i Sverige, advarer eksperter om, at det kun er et spørgsmål om tid, før problemet spreder sig.

Det forklarer Thomas Pape, myggeekspert ved Københavns Universitet, der i samme ombæring opfordrer til, at vi i Danmark tager truslen alvorligt:

"Jeg forsøger altid at undgå at råbe 'panik, panik', for det går som oftest relativt langsomt med spredningen af myggebårne vira. Jeg vil dog stadig sige, at de her vira, som kan komme til Danmark som følge af klimaændringer, dem skal vi tage rigtig alvorligt", lyder det fra ham til Ekstra Bladet

Han understreger, at problemet ikke kun er relevant for Danmark og Sverige, men også for resten af Europa, hvor antallet af myg, der kan sprede sygdomme, er stigende.

Men det stopper ikke her.

Myg som tigermyggen udgør også en voksende trussel.

I Paris er bekymringen stor forud for OL, da stigningen i myggebårne sygdomme er markant. Han opfordrer til bedre overvågning og regelmæssig testning af myg for at forberede sig på de potentielle sundhedsrisici:

"Vi bør generelt bare have en bedre overvågning af myggene og en regelmæssig testning, så vi er beredte. Det er ikke alarmerende endnu, men det er også derfor, vi skal handle nu, så det ikke ender med at blive alarmerende. Jeg forstår ikke, at der ikke er afsat flere ressourcer til det".

Manglen på ressourcer til bekæmpelse af myggebårne sygdomme bekymrer myggeeksperten, der mener, at der burde afsættes flere midler til overvågning og bekæmpelse. Han fortæller, at hvis ikke der handles nu, risikerer man at stå over for en alvorlig sundhedstrussel i fremtiden.