Onsdag har statsminister Mette Frederiksen sat sin underskrift på en stor aftale, der har fået navnet Esbjerg-erklæringen.
Med Mette Frederiksens underskrift, har Danmark og tre andre europæiske lande nu forpligtet sig til at tidoble produktionen af havvind i Nordsøen. Det skal man nå i mål med, ved at bygge en række nye energiøer, skriver Ritzau.
Aftalen er onsdag aften blevet underskrevet af ikke blot den danske statsminister, men også regeringsledere fra Tyskland, Holland og Belgien. Det hele foregik på et topmøde i Esbjerg, hvor de altså nu har forpligtet deres respektive lande til at øge kapaciteten for havvind.
Ikke nok med det, så er der også blevet sat et konkret mål for aftalen. Ifølge Ritzau er der nemlig et mål om, at der skal leveres mindst 65 GW havvind i 2030. Også i 2050 er der blevet sat et mål, for her skal kapaciteten nemlig være øget til mindst 150 GW.
Når man de mål, der er blevet udstykket for Esbjerg-erklæringen, vil det betyde, at man kan forsyne op til 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm, som er genereret ved hjælp af havvind.
"Vi skal udfase Putins gas, vi vil skabe tusindvis af arbejdspladser, og vi vil skabe en grønnere og sikrere fremtid for os alle," lød det fra Mette Frederiksen på et pressemøde i Esbjerg, efter at aftalen var skrevet under.
Ursula von der Leyen, der er formand for Europa-Kommissionen, var også en del af pressemødet, hvor hun benyttede muligheden til at understrege, at denne aftale har stor betydning for målet om at blive helt fri af russisk gas.
"Putins krig fremhæver den risiko, vi har taget med at være for afhængig af russisk gas. Det er en meget stærkt politisk forpligtelse fra jeres lande," sagde hun ifølge Ritzau.
De fire lande, der er gået sammen om Esbjerg-erklæringen, kommer til at kunne levere halvdelen af den grønne strøm fra havvind, der vil være brug for i EU i 2050 for at opnå det fastsatte mål om klimaneutralitet.