Massevis af russiske krigsskibe bydes velkommen i dansk farvand: "Det er ikke unormalt"

Mathias Madsen

9 uger siden

|

05/07/2024
Nyheder
Foto: Forsvaret
Foto: Forsvaret
I de kommende uger er der mulighed for at se russiske krigsskibe og ubåde i dansk farvand, og Forsvaret byder dem velkommen.

Dagens topnyheder

Vesten og Rusland har aldrig været perlevenner, men særligt siden Ruslands invasion af Ukraine i starten af 2022 har der været et anstrengt forhold mellem Vesten og det enorme land mod øst.

Frygten for, at Putin kunne finde på at gå til angreb mod hele Vesten og Nato og dermed også Danmark, har længe hængt i luften, men Forsvaret i Danmark er åbenbart ikke synderligt bekymret for Rusland.

I hvert fald accepterer man, at russiske krigsskibe og ubåde befinder sig på dansk territorie. Det skriver Forsvaret selv i en pressemeddelelse.

"Det er ikke unormalt"

I meddelelsen kan man læse, at "flere [red. russiske] krigsskibe og ubåde" i den kommende tid forventes "at passere Øresund og Storebælt."

Det gør de i anledning af den russiske tradition 'Flådens dag', som årligt afholdes i Skt. Petersborg. I år finder arrangementet sted d. 28. juli, og derfor skal adskillige russiske fartøjer gennem Øresund og Storebælt for at komme hjem til Skt. Petersborg og deltage i festlighederne.

I disse tider med krig i Ukraine og en enorm kløft mellem Rusland og Vesten kunne man forestille sig, at det danske militær ville stille sig på hælene og bede russerne om at finde en anden vej til Skt. Petersborg, men det er langt fra tilfældet.

Tværtimod kommer Søværnet til at eksortere de russiske skibe og ubåde gennem dansk farvand.

"Søværnet holder døgnet rundt øje med skibstrafikken omkring Danmark og dermed også med de russiske skibe under deres gennemsejlads af dansk område," lyder det således fra Forsvaret, som desuden kalder den russiske tilstedeværelse i Danmark for helt normal.

I pressemeddelelsen kan man således læse: "Det er ikke unormalt, at russiske skibe sejler gennem dansk farvand og særligt omkring 'Flådens Dag' er der traditionen tro en øget koncentration af russiske skibe, der sejler igennem Storebælt og Øresund på vej mod Skt. Petersborg."

Lignende sejlads med russiske fartøjet i dansk farvand fandt sted i 2023 i forbindelse med 'Flådens Dag'.