Tilstod under tortur: Skandinavisk mand dømt til døden i Irak

Mathias Madsen

10 uger siden

|

05/07/2024
Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
En 35-årig svensk mand er blevet dømt til døden for besiddelse af cannabis.

Dagens topnyheder

En 35-årig svensk mand blev tidligere på året sammen med to andre mænd i en lejlighed i Bagdad fundet i besiddelse af 300 gram cannabis, og det kommer nu formentlig til at koste ham livet.

Forbrydelsen har i hvert fald ifølge svenske SVT ført til en dødsstraf, som sandsynligvis vil blive gennemført.

Både den 35-årige svensker og de to andre mænd af ukendt nationalitet blev i juni dømt til døden for at være i besiddelse af den forholdsvis lille mængde cannabis, og ifølge svenskerens advokat har alle tre mænd erkendt.

Erkendelserne faldt dog efter længere tids psykisk og fysisk tortur. "Han var helt forslået og bange. Han vil gerne hjem til Sverige," har den 35-åriges advokat, Wissam Al Jiburi, udtalt. Advokaten har ikke uddybet yderligere, på hvilken måde hans klient er blevet udsat for tortur.

Det svenske udenrigsministerium har bekræftet, at manden er blevet dømt til døden i Irak.

Forsvandt pludseligt

Svenskeren rejste på ferie i det mellemøstlige land i december 2023, og kort efter hans ankomst til landet mistede hans familie kontakten med han.

"Pludselig var han bare væk. Vi ringede til hospitaler og myndigheder, men alle sagde, at de ikke vidste noget," har den dødsdømte svenskers bror forklaret.

Flere af familiemedlemmerne tog derfor til Irak for at lede efter den 35-årige, og pludselig blev nogle af dem kontaktet af en fremmed, som havde besøgt én af sine egne pårørende i et fængsel, som den 35-årige svensker også sad fængslet i.

I fængslet havde svenskeren henvendt sig til personen og bedt vedkommende om at kontakte hans familie, hvilket han gjorde.

Kort retssag

Svenskerens familie skaffede straks en advokat til ham, men rettergangen har været under al kritik, mener de. Advokaten fik nemlig først lov til at mødes med sin klient 30 minutter, før retssagen startede, og ifølge advokaten varede selve retssagen kun 15 minutter. Svenskerens pårørende fik desuden ikke lov til at overvære den.

"De [red. svenskeren og de to andre mænd] blev dømt efter §27 for narkotikaforbrydelser, og den omhandler international narkosmugling [...]. Jeg har aldrig oplevet noget lignende! [...]," har advokat Al Jiburi udtalt og forklaret, at han er overbevist om, at straffen udelukkende blev så hård, "bare fordi de er svenskere."

Flere lokale journalister har dog over for det svenske medie SVT slået fast, at dødsstraf er en meget normal straf i Irak for sådanne forbrydelser.

Svenskeren, som har både irakisk og svensk statsborgerskab, rejste til landet "på besøg," har hans advokat forklaret.

Han er tidligere dømt for mindre forbrydelser i Sverige.