Zoologisk Have, der holder hånden under en rækker naturbevarelsesprojekter verden over, har vundet en kæmpe sejr på naturens vegne i Baluran Nationalpark på Java i Indonesien.
Her er det nemlig lykkedes gennem et tålmodigt og stædigt avlssamarbejde at få en bestand tilbage i naturen af det yderst truede Java-vortesvin.
Det skriver København Zoo i en pressemeddelelse.
På en overvågningsvideo kunne man således for nyligt se fire små grislinger i fri leg. Fire vigtige smågrise, som altså er de første vildtfødte vortesvin i området i 30 år.
-Vi har arbejdet på at redde vortesvinet fra udryddelse og få dem tilbage til Baluran siden 2016. Så vi er i sagens natur ovenud lykkelige for at se, at vores bestræbelser på at sikre en bæredygtig bestand går i den rigtige retning. Det er meget stort for os, det her, siger Simon Bruslund, chef for global udvikling i ZOO.
Man havde ellers ikke de store forventninger, da man for otte år siden fik to af de sjældne svin til parken fra to forskellige lokale zoologiske haver for at se, om man kunne få dem til at yngle med henblik på genudsætte dem i naturparken.
Det så dengang næsten håbløst ud at få opbygget en bestand med genetisk diversitet, men takket være et godt netværk i området fik man tilføjet flere grise fra konfiskationer og forskellige indonesiske zoos. Den sammensætning har vist sig at være perfekt, og på den baggrund er der nu opbygget en bæredygtig bestand.
Undervejs har der desuden været flere farefulde og naturlige faktorer, der har været en trussel mod det lille og forsvarsløse vortesvin.
-Der var – og er stadig risiko for illegal jagt samtidig med, at der er rovdyr som Java-leoparder og Java-dholer – som er en vildhund, der lever i Parken. I dag er der kommet endnu en trussel, som er den afrikanske svinepest, der også er kommet til Asien. Den situation følger vi naturligvis tæt, forklarer Simon Bruslund.
Java Vortesvinet er et af de mest truede mellemstore pattedyr, der findes i verden, og de er i dag forsvundet fra størstedelen af deres levesteder. De er yderst vigtige for naturen, da de spiller en kæmpe rolle i forskellige økosystemer, hvor de spreder plantefrø, rydder op i skovbunden samt er byttedyr for andre truede arter.
-Det, der er hele vores opgave med ZOO's projekter, er jo at skabe og sikre bæredygtige systemer for naturen og alle de arter, der lever i den. Og det er jo fantastisk at se, at når vi mennesker sætter ind og hjælper naturen, så kan vi rent faktisk skabe nogle helt fantastiske resultater, lyder det.