Men har du også sørget for at kigge andelsforeningen efter i sømmene eller fået hjælp i din bank?
”Med andelsboliger er det meget vigtigt at gøre sit hjemmearbejde ordentligt og gerne sammen med din bank, for det bliver hurtigt ret teknisk. Få derfor hjælp af din bankrådgiver, som har erfaring med at kigge på regnskaber og belåning i andelsforeninger,” siger Christian Dahl, kundechef i PenSam Bank i en pressemeddelelse.
I modsætning til i en ejerforening hæfter man i fællesskab i en andelsforening. Det betyder, at hvis der opstår økonomiske problemer i foreningen, fordeles udgiften på alle medlemmer.
Når banker vurderer, om en kunde bør købe en andelsbolig, er det især tre ting, der bliver kigget på:
Driften af foreningen
Her er det godt, hvis der er overskud, men på den anden side skal der også være penge nok til vedligehold i dagligdagen og store ting som eksempelvis nyt tag.
Hvor stort er lånet
Jo flere penge foreningen skylder væk desto større risiko. Men lige så vigtigt er det, om ejendomsværdien er vurderet korrekt samt hvilken type lån, som foreningen har. Er en stor del af gælden lån med variabel rente, kan der være en risiko for en stigning i renteudgifterne.
Den månedlige boligafgift per kvadratmeter
En høj boligafgift kan være et problem, fordi det kan gøre det svært at sælge andelen igen. En meget lav boligafgift kan være et tegn på, at der ikke bliver passet godt nok på tingene i foreningen.
”Men der er desværre ikke en drejebog med en facitliste, hvor man kan sætte krydser ud for tingene. Det vil altid være en helhedsvurdering. Men vær generelt på vagt over for ting, som er anderledes end forventet. Søg altid rådgivning i din bank, når du skal købe en andelsbolig,” siger Christian Dahl, kundechef i PenSam Bank.