Jan er blot én af mange i klemme: Flere pensionister 'mangler' flere tusinde kroner

Emil Martesen

4 uger siden

|

26/12/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Flere pensionister 'mangler' flere tusinde kroner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De seneste års prisstigninger har sat mange pensionister i en presset situation, hvor hver en krone tæller.

En række seniorer oplever, at det økonomiske fundament smuldrer, mens de forsøger at tilpasse sig den nye virkelighed.

Det kan 72-årige Per Andersen fra Tårnby i den grad nikke genkendende til. Han er én af de mange, der føler sig fanget i bureaukratiske regler og manglende fleksibilitet omkring folkepensionen.

Forventningen om en efterbetaling af sin folkepension på mere end 80.000 kroner i 2023 brast brat, da Udbetaling Danmark meddelte, at hans udsatte pension ikke kunne ændres med tilbagevirkende kraft.

Per Andersen har nået pensionsalderen men arbejder fortsat som It-specialist, og havde forventet, at de nye regler for modregning ville sikre ham den økonomiske gevinst, men blev hurtigt klar over, at sådan hang tingene ikke sammen:

"Det synes jeg, at der har manglet information om. Derfor har jeg bedt beskæftigelsesudvalget i Folketinget overveje, om der ikke burde være en mulighed for at ændre udsat folkepension for 2023", lyder det fra ham til Faglig Seniorer.

Historien om Per Andersen fremhæver en kompleks problematik i pensionssystemet.

Reglerne giver i dag seniorer, der udskyder deres pension op til flere valgmuligheder: enten en livsvarig forhøjelse, et tiårigt tillæg eller en engangsudbetaling.

Hvilket valg som bedst kan betale sig, afhænger dog af den enkeltes helbred og forventede leveår – men uanset valget er der intet, der kan ændres retroaktivt.

Efter flere år tilbage i arbejdsstyrken grundet efterspørgsel fra sin tidligere arbejdsgiver i Topdanmark, står Per Andersen nu som folkepensionist med blot grundbeløbet og et årligt ventetillæg:

"Jeg kunne også have fået et éngangsbeløb i tillæg. Men det passer mig bedre at modtage pengene hen over de næste år", fortæller han videre.

En beslutning som ellers blev taget med stor omhu, men som nu viser sig at være uden mulighed for fleksibilitet.

Udbetaling Danmark har slået fast, at ingen pension kan ændres med tilbagevirkende kraft. Seniorer bliver orienteret om, at de selv skal anmode om pensionens start.

I takt med flere klager som Per Andersens vokser, rejses spørgsmålet: Er systemet tilstrækkeligt fleksibelt for en aldrende befolkning, der har brug for økonomisk stabilitet i usikre tider?