Nu er der langt om længe god grund til at ånde lettet op i kølvandet på energikrisen tilbage i 2022.
Her sted elpriserne dramatisk, men nu har piben fået en anden lyd.
Danmark står nu over for et nyt og omvendt fænomen: negative elpriser.
Det skriver Finans.dk på baggrund af nye tal indsamlet af energiselskabernes interesseorganisation Green Power Denmark (GPD).
Ifølge dem har 2024 allerede set 169 timer med negative elpriser, og det er fire gange så mange som samme tid sidste år.
Men det stopper ikke her.
For danskerne i Vestdanmark har der været ekstra god grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet. I maj modtog de nemlig endda 0,21 kr. for hver kilowatt-time de brugte i en time.
Men alting kommer med en pris.
Negative elpriser betyder, at elproducenter betaler kunder for at bruge strøm, men selvom det kan lyde som en fordel, advarer energianalytiker Kristian Rune Poulsen fra GPD om, at det på lang sigt ikke er et godt tegn:
"Det lyder umiddelbart fedt med negative elpriser, men på den lange bane er det ikke et sundhedstegn", siger han og forklarer, at det indikerer en ubalance i elsystemet.
For at afhjælpe denne ubalance opfordrer han til øget elektrificering af samfundet, hvor grøn strøm bruges mere effektivt i opvarmning, industri og transport.
Den grønne omstilling har ført til en betydelig stigning i produktionen af CO2-fri el, men udfordringen ligger nu i at tilpasse forbruget til produktionen. Han lægger ikke skjul på behovet for produktionen af grøn energi og forbruget følges ad i et hurtigt tempo.