Det er ikke nemt at indkræve gæld fra personer, der ikke bor i Danmark. Det har de været nødt til at se i øjnene hos Gældsstyrelsen.
Hvert år sender de et utal af regninger til personer i udlandet, men desværre bliver en stor del af dem ikke betalt. Det betyder, at den samlede gæld er steget markant i de seneste år.
Antallet af skyldnere, der enten er rejst ud af Danmark eller bor på en ukendt adresse, lød i 2018 på omkring 120.000 personer. I først halvår af 2023 var dette tal blevet markant højere, og lød her på 167.000 personer.
Det viser en aktindsigt, som P1 Morgen har fået fra Gældsstyrelsen ifølge DR.
Den primære andel af dem, der skylder penge til det offentlige, er personer fra udlandet. De udgør 134.000 personer af det samlede antal skyldnere, mens de resterende 33.000 personer er danske statsborgere.
Der er naturligvis adskillige nationaliteter at finde på listen over personer med gæld til den danske statskasse. Alligevel er der en række nationaliteter, der forekommer ofte end andre. Ifølge Gældsstyrelsen er det polakker, rumænere og litauere, der befinder sig øverst på listen.
Dernæst kommer tyske og svenske statsborgere, som tilsyneladende også har en tendens til at skabe gæld til den danske statskasse, som de derefter undlader at betale.
Den samlede gæld er også vokset markant siden 2018. Dengang var den misligholdte gæld til det offentlige på 13,4 milliarder kroner, men dette beløb er steget til over 16,5 milliarder kroner, hvilket er det højeste beløb nogensinde.
"Jeg har ikke et bud på, hvorfor tallet er stigende, men det er klart, at det da bekymrer mig som skatteminister, at folk ikke betaler deres penge, siger skatteminister Jeppe Bruus ifølge DR.
Selvom det er svært at få personer i udlandet til at betale deres gæld til den statskasse, lykkes det dog i nogle tilfælde.
Derfor kan Gældsstyrelsen oplyse, at det i 2022 lykkedes dem at indkræve omkring 400 millioner kroners gæld fra personer i udlandet.