Forsker kaster lys på voldsom lidelse: Rammer hver anden mor

Mathias Busekist

30 uger siden

|

25/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskeren vil have tabuiseringen til at ophøre.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hver anden mor lider af det, mens hver femte må underkastes et indgreb for det.

Til trods for den voldsomme statistik, er der alt for få, der taler om den tabubelagte lidelse, der blandt andet kan have store konsekvenser for kvindernes sexliv og mentale helbred.

Det mener i hvert fald læge samt ph.d.-studerende Karen Ruben Husby som har snakket med Politiken, hvor hun retter fokus mod en lidelse kaldet nedsunket underliv. 

"Nedsynkning af underlivet kan gå voldsomt ud over livskvaliteten med både fysiske og psykiske gener. Men mange tør ikke sige det til deres venner og familie, og nogle siger det først til deres læge, når det er så slemt, at de ikke kan leve med generne længere," udtaler Karen Ruben Husby til Politiken.

Ifølge sundhed.dk kan lidelsen tilskrives tarm, blære eller livmoderbuler ind i skeden.

Bulen, som er en slags brok, opstår på grund af svaghed i det væv, som ligger imellem skeden og tarmen/blæren. 

Ved nedsynkning af livmoderen er svagheden i de bindevævsbånd, som holder livmoderen på plads.

Ifølge sundhed.dk rammer sygdommen, der også kaldes genitalprolaps, op mod halvdelen af alle kvinder, der har født. Og ifølge Politiken er det op mod hver femte, der ender med at blive opereret for det efter fødselen. 

Ifølge Karen Ruben Husby er tabuiseringen af sygdommen især ærgerlig, fordi der findes behandlingsformer, der ikke kræver operation. 

Det kan eksempelvis være en særlig form for fysioterapi, lokal behandling med østrogen eller et såkaldt støttepessar, fortæller forskeren til Politiken. 

Herudover kan for eksempel regelmæssige knibeøvelser også ifølge mediet føre til lindrede symptomer.