Folk rasede over lov om papsugerør: Nu viser det sig, at der kan være en skjult fare ved dem

Kamille Isaksen

9 uger siden

|

12/07/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Papsugerør kan indeholde PFAS.

Dagens topnyheder

I 2021 vedtog Europa-Parlamentet en ny lov, som forbød engangsplastprodukter som tallerkner, bestik, sugerør og vatpinde. 

Da loven blev vedtaget, var der mange, som rasede. 

Nu, godt 5 år efter, er folk stadig ikke helt imponerede over de papsugerør, som har overtaget for de gamle plastiksugerør. 

Nu viser det sig, at papsugerørene måske også snart kan være fortid. 

Det skyldes, at fødevarestyrelsen nu indleder en omfattende kontrolkampagne for at undersøge, om papsugerør, pizzabakker, popcornposer og andre fødevarekontaktmaterialer indeholder de potentielt farlige stoffer kendt som PFAS. 

Det skriver Jyllands-Posten ifølge TV 2

Denne indsats kommer i kølvandet på nylige studier, der har afsløret tilstedeværelsen af PFAS i en betydelig andel af papir- og plantebaserede sugerør.

Alarmerende fund af PFAS i sugerør

To studier, et fra USA og et fra Europa, har påvist PFAS i en betydelig andel af sugerør fremstillet af papir og andre plantebaserede materialer. 

Ifølge det europæiske studie blev der fundet tegn på PFAS i 18 ud af 20 undersøgte papirsugerør. Disse fund er særligt bekymrende, da brugen af papirbaserede sugerør er steget markant efter EU's forbud mod engangssugerør af plastik, som blev indført for at beskytte miljøet.

Fødevarestyrelsen har i juli en kontrolkampagne for at vurdere overholdelsen af forbuddet og sikre forbrugernes beskyttelse. 

Henrik Dammand forklarer, at formålet med kampagnen er at analysere prøver fra markedet og kontrollere, om producenterne har den nødvendige dokumentation for, at deres produkter er fri for PFAS.