Tirsdag angreb formodede russiske styrker en militærbase på Krim, hvor en ukrainsk soldat blev det første dødsoffer i den snart tre uger lange strid mellem Rusland og Ukraine om halvøen, som nu er indlemmet i den russiske føderation.
Ukraines fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, mener, at der er tale om en krigsforbrydelse og handling, som strider mod en gammel aftale, landene har lavet med USA og Storbritannien.
Rusland, USA, Storbritannien og Ukraine indgik i 1994 i Budapest en diplomatisk aftale om blandt andet at respektere Ukraines landegrænser og afstå fra at bruge våben mod landet.
Aftalen blev indgået som en anerkendelse af, at Ukraine skilte sig af med sine atomvåben.
Der er ikke tale om en formel traktat, men en diplomatisk aftale, hvor landene giver hinanden løfter i forbindelse med, at de tidligere sovjetrepublikker skulle blive atomfri.
Her er et resumé af de seks punkter i Budapest-memorandummet:
* 1. Rusland, USA og Storbritannien forpligter sig til at respektere Ukraines selvstændighed, suverænitet og eksisterende landegrænser.
* 2. De tre lande skal afstå fra at true landets territoriale integritet eller den politiske selvstændighed i Ukraine, og ingen af landenes våben må nogensinde blive brugt mod Ukraine, undtagen hvis det er i selvforsvar eller i henhold til FN's charter.
* 3. Landene skal afstå fra at lægge økonomisk pres på Ukraine, så det går ud over landets interesser.
* 4. Rusland, USA og Storbritannien skal øjeblikkeligt anmode FN's Sikkerhedsråd om at give assistance til Ukraine som en stat uden atomvåben, hvis Ukraine skulle blive offer for aggressioner eller trusler, som indeholder brugen af atomvåben.
* 5. Rusland, USA og Storbritannien bekræfter, at de er forpligtet til ikke at bruge atomvåben mod en ikke-atomstat, undtagen hvis landene selv angribes, eller hvis deres militær eller allierede bliver angrebet af en stat i alliance med en atomstat.
* 6. De tre lande skal konsultere hinanden i en situation, hvor der rejses spørgsmål om de forpligtelser, aftalen indeholder.
Budapest-memorandummet er underskrevet af daværende ledere fra de fire lande, nemlig ukrainske Leonid Kutjma, russiske Boris Jeltsin, britiske John Major og amerikanske Bill Clinton.
Kilde: PPNN, Program for at hindre spredning af atomvåben ved universitetet i Southampton i Storbritannien, samt Council on Foreign Relations i Washington
/ritzau/