Trist nyt for Coop: "Det koster nogle butikker og markedsandele"

Laurids Gjelstrup

1 uge siden

|

08/11/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Trist nyt for Coop.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Coop er en koncern vi alle kender til. Vi bruger det som indkøbsmulighed når vi skal have smør til madpakken eller mælk i kaffen. Der er nu kommet stort nyt om Coop.

Dagligvarekæmpen Coop står over for et afgørende vendepunkt. En ny analyse fra Retail Institute Scandinavia tegner et billede af en virksomhed, som de kommende år må skære kraftigt i antallet af butikker for at genoprette balancen.

Ifølge rapporten 'Kampen om Kurven' vil Coop miste 77 butikker frem mod 2029. Det forventes at reducere kædens markedsandel fra 28 procent til 24,9 procent og potentielt føre til et omsætningstab på 3,5 milliarder kroner.

Selvom tallene kan virke dramatiske, er bevægelsen ifølge eksperter en nødvendighed. Retailekspert Bruno Christensen vurderer, at Coops strategi netop sigter mod en sundere forretning gennem nøje oprydning og afvikling af mindre rentable butikker.

»Coop er ikke rystet over det her. Det er en naturlig konsekvens af, at de er i gang med at rydde op i tingene. Det koster nogle butikker, og det koster en markedsandel,« påpeger han.

Økonomisk ansvarlighed

Coop befinder sig således i en situation, hvor stabilitet og profit har større vægt end markedets procentvise andel. I stedet for at forfølge volumen fokuserer koncernen nu på økonomisk ansvarlighed i hver enkelt butik.

Ifølge Christensen er det en bevidst beslutning, som ikke handler om markedsandel, men om at skabe positive resultater. Målet er at opbygge en sund forretning, der kan stå stærkt i fremtiden.

At afviklingen indebærer tab af butikker og markedsandele, ses som en nødvendig pris. Når Coop har skåret de økonomisk udfordrende butikker væk, kan kæden investere målrettet i de forretninger, der bidrager positivt til bundlinjen.

»Blandt de butikker, Coop kommer til at satse på i fremtiden, skal der ikke være en eneste, der ikke er økonomisk forsvarlig eller giver overskud. Det er det, de arbejder på,« siger Christensen