F-16 overflyvning resulterer i tragisk dødsfald: En stjerne har forladt os

Kamille Isaksen

45 uger siden

|

06/11/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En tragisk hændelse fandt sted i går, da vinderhesten Horsebo Smarties desværre afgik ved døden.

Dagens topnyheder

De fleste hestekendere kender ham som den succesfulde vinderhest, der har hevet flere medaljer med hjem til Danmark. 

Desværre rystede en sørgelig hændelse Græsted i går, da den ærede Horsebo Smarties, en tidligere VM-guld- og PL-bronze-vinderhest, mistede livet som følge af en flyvning af to lavt flyvende F-16 jagerfly. 

Det tragiske udfald af overflyvningen fik Smarties til at fare vildt gennem indhegningen og ud på en hovedvej, hvor den løb, alt hvad den kunne i flere kilometer, indtil den til sidst havde så store smerter, at den kollapsede. 

De stærke smerter gjorde en aflivning uundgåeligt, og paradressurrytteren Stinna Tage måtte derfor sige farvel til sin elskede makker gennem flere år. 

Det skriver DR

Ejeren, Helle Mørkøv, Kristiansen, der var vidne til den hjerteskærende begivenhed, delte sine chokerende oplevelser.

"Jeg er så glad for, at han ikke blev ramt af en bil, for så havde de fået ham ind gennem forruden," udtalte hun til DR Sporten.

Smarties var ikke bare en almindelig hest; som en pensioneret dressurhest havde den et imponerende baggrund og havde sammen med paradressurrytteren Stinna Tange opnået bemærkelsesværdige præstationer, herunder to bronzemedaljer ved de paralympiske lege i Rio og flere guldmedaljer i både EM og VM.

Stinna Tange udtrykte sin sorg over det tragiske forløb: "Det er fuldstændig frygteligt og en vildt tragisk måde at skulle herfra for sådan en fantastisk hest. Det er meget uværdigt for ham, for det er sgu ikke, hvem som helst."

Ejer Helle Mørkøv Kristiansen delte sin forfærdelse over hændelsen, hvor hun beskrev Smarties' reaktion på de lave overflyvende fly. Hun beskrev, hvordan han panikkede fuldstændig, og at da de endelig havde fanget ham, havde han blødende sår alle vegne som et resultat på de låger og hegn, han var brudt igennem. 

Årsagen til den skæbnesvangre flyvning var en hyldest til den afdøde generalmajor Niels Holst-Sørensen, der blev mindet ved Gadevang Kirke i Hillerød samme dag. Forsvaret bekræftede flyvningens gennemførelse og de tilhørende dispensationer til de to F-16-fly, der fløj i en højde på 3.000 fod.

Ejeren Helle Mørkøv advarer derfor nu også om sikkerhedsrisikoen ved de lavtflyvende fly, idet hesten blandt andet kunne have løbet ud på vejen og ramt en familie, eller der kunne have siddet en pige på ryggen af ham, da han blev panisk. 

Der er også blevet delt et opslag, som hylder hesten, der kan ses nedenfor her: