Klimaet mellem Divisionsforeningen og Spillerforeningen er uhyre dårligt i øjeblikket, og en konflikt i dansk fodbold er kommet nærmere, vurderer arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.
- Jeg vil mene, at konflikten er kommet tættere på. Omvendt ved parterne også, hvor meget de begge taber ved en konflikt.
- Ikke mindst i offentligheden, som i forvejen har svært ved at forstå, at dette område kan komme ud i en arbejdskamp, siger Flemming Ibsen.
Divisionsforeningen opsagde tidligere på året den gældende overenskomst, og efter en periode med forhandlinger bag lukkede døre har fodboldklubberne afsendt lockoutvarsel gældende fra 1. juli.
Efterfølgende er der de seneste dage skudt med skarpt fra begge lejre, og det lover ikke godt for afviklingen af Superligaen og de øvrige fodboldrækker, mener Ibsen.
- Det siger noget om, hvor langt parterne er fra hinanden. Det er også ret typisk, at når du snakker i medierne, så er tilliden mellem parterne meget lav.
- Hvis man er interesseret i et forlig, så kommunikerer man ikke med hinanden gennem pressen. Så sætter man sig ned i et lukket rum og klarer ærterne og knækker nødderne sammen.
- Det her tyder på, at man er langt fra hinanden, og at der er mistillid mellem parterne. Det tydelige tegn er, at man kommunikerer gennem medierne og optrapper retorikken, forklarer forskeren.
Senest har Spillerforeningen hævdet, at Divisionsforeningen har sendt et anbefalet brev med posten for sent, så en varslet konflikt tidligst kan begynde fra 1. august i stedet for 1. juli.
- Det er for at finde hår i suppen og genere hinanden på formalia. Det er fordi, at man ikke kan snakke ordentligt med hinanden, og fordi der er dyb mistillid mellem parterne.
- Det svarer til en skilsmisse, hvor du hele tiden prøver at finde noget negativt ved modparten. Du prøver at udstille modparten i pressen som nogle idioter, der ikke engang kan finde ud af at sende et brev rettidigt, siger Flemming Ibsen.
/ritzau/