Loven bør ændres, så alle børn, der har været udsat for et overgreb, slipper for at møde i retten.
En af landets førende forskere i behandling af seksuelt misbrugte børn opfordrer justitsminister Karen Hækkerup (S) til hurtigst muligt at sikre, at alle børn under 15 år videoafhøres uden for retssalene.
- Forskningen viser, at børnene er under et meget stort pres, når de skal møde i retten, siger Helene Almind Jansen, psykolog og forsker ved Sexologisk Klinik, Psykiatrisk Center København.
- Samtidig kan man kigge til de andre nordiske lande, som allerede har hævet aldersgrænsen.
Sammen med Børnerådet har hun tidligere anbefalet Justitsministeriet at ændre retsplejelovens aldersgrænse for videoafhøring fra 12 til 15 år.
På den baggrund har justitsminister Karen Hækkerup (S) bedt Strafferetsplejeudvalget om at komme med en model for, hvordan det kan gøres.
- Det er ulykkeligt, hver gang et barn eller en ung bliver offer for en forbrydelse. Derfor skal vi sørge for, at disse børn og unges efterfølgende møde med retssystemet bliver så skånsomt som muligt, siger ministeren i en pressemeddelelse.
Ifølge Helene Almind Jansen er der grund til at arbejde hurtigt, for forskningen viser, at en retssag kan stå i vejen for, at barnet får overskud til at bearbejde overgrebet.
Hun peger blandt andet på, at børnene risikerer at skulle vente et halvt til et helt år, før de kan komme i retten.
- I den periode kan de ikke rumme meget andet end den kommende retssag. De fleste børn er meget skamfulde, og de er skræmt fra vid og sans ved tanken om, at de skal fortælle om overgrebet til dommere og advokater i retten, siger Helene Almind Jansen.
Hun kritiserer desuden, at udvalget kun består af juridiske eksperter:
- Jurister er meget optaget af den sigtedes rettigheder. De har ikke forstand på børn, der har været udsat for et overgreb. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man indkalder eksperter, der kan tale børnenes sag.
/ritzau/