De afrikanske lande vil i næste uge forsøge at blive enige om en fælles strategi for at håndtere udbruddet af ebola. Dødstallet som følge af det igangværende udbrud af virussygdommen går nu mod 2000 på kontinentet.
Det er Den Afrikanske Union, som har indkaldt til krisemødet, der finder sted i organisationens hovedsæde i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba.
Medlemslandene skal blandt andet drøfte lukningen af grænser samt fly- og skibsruter. Mødet på mandag er indkaldt, fordi der er behov for en fælles forståelse og et "kollektivt kontinentalt " svar på ebolaudbruddet, forklarer samarbejdsorganisationen.
Samtidig meddeler FN's sundhedsorganisation WHO, at epidemien i det vestlige Afrika er ved at løbe løbsk. Over 1900 mennesker er indtil videre bukket under for sygdommen. Dødstallet overgår nu det samlede antal ofre fra alle tidligere udbrud, siden sygdommen først blev opdaget i 1976.
Sundhedsmyndighederne har alvorlige problemer med at håndtere udbruddet. Både med hensyn til at forebygge og kontrollere smitten, konstaterer WHO. Over halvdelen af dem, som er blevet smittet af ebola i Vestafrika, har mistet livet. Mere end 40 procent er blevet smittet de seneste tre uger. Dødeligheden er samlet set på 51 procent for de lande, der er ramt.
Onsdag advarede Guinea om, at epidemien nu har spredt sig til et nyt område i landet, der i forvejen er blandt de hårdest ramte. De første tilfælde af sygdommen blev opdaget langt inde i Guineas sydøstlige skove i marts. Siden har epidemien spredt sig til Liberia, Sierra Leone, Nigeria og Senegal.
Der findes ingen myndighedsgodkendte vacciner mod ebola. Eksperimentelle vacciner har i visse tilfælde kureret smittede, og flere medicinalselskaber arbejder på at finde et effektivt middel. Det britiske Glaxosmithkline har på grund af udbruddet i Vestafrika fremrykket et studie, hvor en vaccine skal afprøves på mennesker.
/ritzau/Reuters