For mange er kaffe livsnødvendigt for at komme i gang om morgenen, men nu viser ny forskning, at det måske ikke bare handler om at vågne op – det kan også være godt for hjertet. Ifølge kardiologen Dr. Aurelio Rojas er tidspunktet for din kaffedrikning afgørende for, hvordan det påvirker din sundhed.
Det populære koffeinboost har længe været omgivet af myter. Mange tror, at kaffe er dårligt for helbredet, men Dr. Rojas understreger, at problemet primært opstår ved overdreven indtagelse. Faktisk viser en ny undersøgelse fra European Heart Journal (EHJ), at en kop om morgenen kan bidrage til længere liv og reducere risikoen for hjertesygdomme.
Det skriver The Mirror.
Undersøgelsen er baseret på data fra 40.725 voksne, der deltog i det amerikanske National Health and Nutrition Examination Survey. Deltagerne blev spurgt ind til deres kostvaner og kaffeforbrug – både mængde og tidspunkt på dagen. Resultaterne viste, at personer, der begrænser deres kaffedrikning til morgentimerne, har en 31% lavere risiko for at dø af hjertekarsygdomme og 17% lavere risiko for tidlig død.
“Hvis du drikker kaffe gennem hele dagen, forsvinder de gavnlige effekter,” forklarer Dr. Rojas. Han fremhæver også, at kaffe kan hjælpe med vægttab, reducere risikoen for diabetes og forbedre den generelle hjerte-kar-sundhed.
Så hvad er hemmeligheden? Ifølge forskerne handler det ikke kun om at begrænse forbruget, men også om at holde kaffekoppen til de tidlige timer. At drikke kaffe om morgenen giver kroppen tid til at forbrænde koffeinen, så det ikke forstyrrer søvn og metabolisme senere på dagen.
For kaffeelskere er der altså god grund til at holde sig til morgenritualet og lade den sene eftermiddagskaffe blive på hylden. Og hvem ved – måske gør det den første kop endnu bedre.