Det kan betale sig at gøre det inden ny reform i 2026: Skattelettelser koster disse danskere dyrt

Emil Martesen

27 uger siden

|

15/05/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Det kan betale sig at gøre det inden den nye reform i 2026.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ny skattereform træder i kraft i 2026.

Og der er god grund til at spidse ører, for den bringer en mindre opløftende nyhed for pensionsopsparere.

I kølvandet på den nye skattereform står mange danskere nemlig ansigt til ansigt med en paradoksal situation. Reformen lover skattelettelser for personer med indkomster mellem 640.000 og 776.500 kr., men bringer samtidig en mindre opløftende nyhed for pensionsopsparere.

For dem, der i dag betaler topskat, men efter reformen vil betale den nyindførte mellemskat på 7,5 pct., ændres værdien af fradraget for pensionsindbetalinger markant.

Det skriver Finans.dk.

Hvor en topskatteyder før kunne trække 520 kr. tilbage i skat for hver 1000 kr. indbetalt, falder dette beløb til 445 kr. fra 2026. Det udgør en betydelig ændring i de økonomiske incitamenter for at indbetale på pension.

Og der er nu kun to år tilbage til at indbetale på ratepension eller livrente med skattefradrag i topskatten. Derfor skal indbetalingen ske i 2024 eller 2025, hvis man vil nå at udnytte fradragsmulighederne optimalt:

"For personer med udsigt til at betale mellemskat er der grund til at være opmærksom på sin pension. Lidt forsimplet kan man sige, at skatten betaler noget af den opsparing, man foretager", siger Mads Moberg Reumert, der er cheføkonom i Danica Pension.

Det kan altså betale sig at udnytte de nuværende fradragsmuligheder fuldt ud i 2024 og 2025. For dem med indtægter over 2,5 mio. kr., som skal betale den såkaldte 'top top-skat' på 20 pct., bliver det endnu mere attraktivt at indbetale på pension for den del af indtægten, der overskrider dette beløb.

Den overordnede gevinst ved at indbetale på pension og få fradrag i topskatten ligger i at opnå en betydelig skattebesparelse, hvis man kan undgå topskat, når pensionen udbetales.

Men hvis man ender i topskattelejet alligevel, hjælper skattereformen, da satserne sænkes.

Reformen, der ventes vedtaget i Folketinget, er en klar indikation af, at det kan være klogt at overveje sin pensionsstrategi nøje:

"Man har en mulighed for at få noget fradrag hvis man indbetaler noget mere i disse år. Det kan være direkte ekstra opsparing eller måske fremrykning af noget ekstra opsparing, man ellers havde planlagt til at foretage senere", lyder det fra cheføkonomen.