Nu er det snart juleaften.
En dag som i mange hjem er længeventet, og som står på en masse mad. I juledagene står den for mange på julefrokost og rester fra festmåltidet den 24. december.
Der er dog visse ting, som man bør være opmærksom på, når man serverer julemaden.
Det advarer Fødevarestyrelsen blandt andet om i et opslag.
For når julebordet skal dækkes, så kredses der jo om detaljerne - men selvom krystalskåle er flotte, så er de ikke gode at kombinere med eksempelvis rødbeder og rødkål.
"Opbevarer du sure madvarer som rødkål, syltede agurker, citron eller kirsebærsovs i krystalskåle natten over, så vil der vandre bly fra skålen over i maden. Skåle, karafler og glas af krystal kan nemlig indeholde op til 24 % bly," lyder det blandt andet fra Fødevarestyrelsen, som forklarer hvorfor:
"Jo mere sur maden er, jo mere bly kan skålen afgive til maden. Bly kan påvirke dit og særligt dit barns centralnervesystem. Det er i sær ældre krystalglas, der indeholder meget bly. Men nyere krystal kan også indeholde større mængder."
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du ikke opbevarer sure madvarer i længere tid i krystalservice. Opbevar i stedet maden i en egnet beholder såsom porcelæn – eller plastskåle.
Du kan sagtens spise og drikke af din krystalservice juleaften. Når madvarerne er i kontakt med krystalservicen i kort tid, så bliver der ikke afgivet bly af betydning.
Du kan se hele opslaget herunder: