De seneste års prisstigninger har i den grad fået de danske husstande til at kæmpe med at få enderne til at mødes.
Når enhver krone tæller, er det oftest de variable udgifter, der giver anledning til panderynker.
Derfor falder det ikke ligefrem på et tørt sted, at en lang række danske elforbrugere snart skal vænne sig til højere elpriser.
Når kalenderen siger den 1. oktober træder elselskabernes vintertariffer i kraft.
Vintertarriferne vil især ramme hårdt i de timer, hvor strømforbruget traditionelt er højest. Særligt i tidsrummet mellem 17:00 og 21:00 kan forbrugerne forvente en betydelig stigning i elregningen.
Det skriver Finans.
De lægger ikke skjul på, at Radius, der dækker København, Nordsjælland og Midtsjælland, hæver deres tarif til 128,78 øre pr. kWh, hvilket er mere end en fordobling af sommerens niveau.
Tarrifferne varierer
Sydbanks privatøkonom Ann Lehmann Erichsen fortæller, at danskerne skal være på vagt.
Netselskaberne er nemlig ansvarlige for, at strømmen når forbrugerne, og at tarifferne bruges til at dække omkostningerne ved distributionen:
"Kort fortalt er netselskabet ansvarlig for, at strømmen havner i stikkontakten, og tarifferne er med til at betale den regning. Nettariffen bliver lagt oven i den rene elpris sammen med elafgiften og momsen", lyder det fra hende ifølge Ekstra Bladet.
Tarifferne varierer dog i løbet af døgnet og er højst, når danskernes elforbrug topper, nemlig om aftenen.
For eksempel vil opladning af en elbil med et batteri på 40 kWh i de dyrere timer nu koste omkring 50 kroner i tarif alene, hvilket er 30 kroner mere end før. Til gengæld kan der spares betydeligt, hvis man venter til efter midnat, hvor tariften falder drastisk.
Ifølge hende vil en gennemsnitlig familie, der bruger 4.000 kWh årligt, se en stigning på cirka 100 kroner om måneden i deres elregning, hvis de er opmærksomme på at flytte deres forbrug væk fra de dyreste timer.
Men for familier, der konsekvent bruger strøm i de dyreste perioder, kan ekstraregningen hurtigt blive meget større.
Det bliver derfor mere relevant end nogensinde at overveje, hvornår man sætter vasketøj over eller oplader elbilen.