Flere end 100 danske nyrekræftpatienter dør hvert år, fordi de bor i Danmark i stedet for i Norge eller Sverige.
I Danmark er chancerne for at overleve mere end fem år med nyrekræft nemlig kun 50 procent, mens blot hver fjerde dør inden for fem år i vores to nordiske nabolande. Det viser de seneste tal fra den nordiske kræftdatabase Nordcan, skriver metroxpress.
Administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, er oprørt over, at de cirka 700 danskere, der hvert år bliver ramt af nyrekræft, får Nordens dårligste behandling.
- Det er en frygtelig, frygtelig frustrerende forskel i overlevelse, som danske nyrekræftpatienter er udsat for. Vi bliver nødt til at se grundigt på forskellene, og hvor behandlingerne fejler, siger han til metroxpress.
Tallene fra Nordcan viser, at Danmark har ligget i bund de seneste 50 år i Norden, og særligt ved årtusindeskiftet hævede de andre nordiske lande overlevelsesprocenten, mens Danmark sakkede endnu længere bagud. I dag forskellen i forhold til Sverige og Norge aldrig større end nogensinde.
Ifølge metroxpress koster sygdommen hvert år omkring 300 danskere livet.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) peger på, at regeringen tager problemet alvorligt. Blandt andet ved at prioritere kræft i udspillet til finansloven.
- Vi har i regeringen fremlagt en strategi for sundhedsvæsnet til fem milliarder kroner, som netop har til formål at forbedre kræftbehandlingen i Danmark. Blandt andet skal vi blive langt bedre til at opdage kræft i tide, og det gælder selvfølgelig også nyrekræft, skriver han til avisen.
Dansk nyrekræftbehandling halter også efter i forhold til resten af Europa.
Af en stor undersøgelse af kræftpatienters femårsoverlevelse i samtlige europæiske lande fremgår det, at kun kræftpatienter i Bulgarien fra 2005 til 2007 havde ringere overlevelse end danske patienter. I Danmark var 44,8 procent i live efter fem år, mens det i Bulgarien var 44,2 procent.
/ritzau/