Danmark advares med 'Early Warning'

Nicolai Busekist

130 uger siden

|

20/06/2022
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En krise kan være på vej, og Danmark er derfor blevet advaret med en såkaldt 'Early Warning'.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En forsyningskrise kan vise sig at blive en realitet. Det har Energistyrelsen meldt ud i en pressemeddelelse.

Heri skriver de, at de har truffet en beslutning om at gå et niveau op i gasberedskabet, hvilket har fået dem til at udstede en såkaldt 'Early Warning' til danskerne.

Gasberedskabet er til for at sikre, at danskeren kan få gas i tilfælde af, at der opstår en alvorlig forsyningskrise. Og nu har Energistyrelsen altså besluttet, at det er nødvendigt at tage hul på det første skridt i denne plan.

Årsagen til, at der nu er blevet taget hul på første skridt i planen er, at Rusland har reduceret deres gasleverancer via Nord Stream 1 til Tyskland med intet mindre end 60 procent.

"Det er en alvorlig situation, vi står i, og den er blevet forværret med de reducerede leverancer fra Rusland til det europæiske gasmarked. Derfor erklærer vi nu sammen med andre EU-lande Early Warning for at vise rettidig omhu. Vi følger udviklingen på gasmarkederne nøje. Vi får stadig gas i Danmark, og vi har planer klar til at sikre forbrugerne. Vi står heldigvis robust i Danmark, fordi vi har meget grøn energi," lyder det fra vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen.

Ifølge Energistyrelsen bliver en 'Early Warning' udsendt, når der er konkrete, alvorlige og pålidelige oplysninger om, at en hændelse kan ske, som sandsynligvis vil resultere i en betydeligt forringet gasforsyningssituation og sandsynligvis vil føre til, at alarm- eller nødsituationsniveauet udløses.

Såfremt at det skulle ske, at der ender med at opstå en mangel på gas, har Energistyrelsen en nødplan klar, der naturligvis har til formål at sikre, at de danske forbrugere kan få varmet deres huse op til vinter.

Planen omfatter blandt andet en frigivelse af nødlagre, men også, at de største gasforbrugende virksomheder kan ende med at få enten helt eller delvist stoppet leverancen af gas i en periode.

"Vi har haft tæt dialog med erhvervslivet om, hvem der kan bidrage i en krise. De fleste af de meget gasforbrugende virksomheder har planer klar til at kunne erstatte gas, men vi vil nu tage fornyet kontakt til virksomhederne for at høre, om myndighederne kan gøre noget for at hjælpe dem," siger Martin Hansen.

På nuværende tidspunkt er der ganske vist ikke tale om en decideret forsyningskrise, men det ændrer dog ikke på, at det er en alvorlig situation, lyder det. Af denne grund opfordrer Energistyrelsen alle danskere til at spare på energien.

"Der er meget at spare, hvis man tænker sig lidt om i hverdagen. Man kan bruge lidt mindre varmt vand. Og det er et godt tidspunkt at gå sit hus igennem på for, at se om det er godt isoleret til vinter. Det hjælper også at spare på strømmen," siger Martin Hansen, og fortsætter:

"Særligt i andre lande kommer der en del el fra gas. Hvis vi sparer på strømmen, så kan vi sælge mere af vores grønne strøm til dem og så kan vi også få gas fra dem i en nødsituationen. Her om sommeren kan man f.eks. hænge tøjet uden for og tørre i stedet for at bruge tørretumbleren."