Ny aftale: Nu kan staten tage en ekstra del af din løn

Mathias Nielsen

135 uger siden

|

20/06/2022
Indland
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Den nye aftale skal nedbringe det offentliges tilgodehavende.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

145 milliarder kroner. Så mange penge skylder danskerne det offentlige system. Det er selvsagt en del penge. Gælden omfatter alt fra bøder, skattegæld og andre ting. Faktisk har knap hver femte dansker - 20 procent af befolkningen gæld til det offentlige.

En ny aftale indgået mellem Regeringen, SF, De Radikale, Venstre og De Konservative skal forsøge at rode bod på den omfattende gæld.

Konkret betyder aftalen, at Gældsstyrelsen får udvidede muligheder for at inddrage en del af gælden fra skyldneres lønudbetalinger. Det gælder også personer med de laveste indkomster.

Samtidig nedsættes inddrivelsesrenten med fire procentpoint – hvilket er en halvering i forhold til det gældende renteniveau.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) uddyber i en pressemeddelelse:

- Vi har arbejdet meget med den sociale balance i aftalen. Vi skruer op, så skyldnere med de højeste indkomster skal betale mere hver måned. Det beløb, der trækkes fra skyldnere med de allerlaveste indkomster, skruer vi omvendt en lille smule ned. Til gengæld vil flere komme til at mærke det, fordi alle skyldnere fremover skal afdrage på deres gæld – uanset typen af gæld til det offentlige.

Gældsstyrelsen inddriver som sagt gæld på vegne af det offentlige. Og hidtil har ovenstående ikke været muligt for Gældsstyrelsen, kun på særlige gældsposter.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, er altså ikke med i aftalen, og det er der en helt særlig grund til.

Enhedslisten vil nemlig ikke ligge mandater til, at man nu har mulighed for at trække penge fra folk med en lavindkomst, skulle de have ubetalt gæld til det offentlige.

Ifølge Skatteministeriet er netop metoden med automatisk at trække penge til gæld via lønnen en af de bedste til at nedbringe det offentliges tilgodehavende.