Dårligt nyt til alle chokoladeelskere: Prisen kan stige voldsomt

Nicolai Steinicke

45 uger siden

|

24/10/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vejrfænomenet El Niño skaber knap så optimale forhold for kakaoplanterne.

Dagens topnyheder

Den kommende kakaohøst kan føre til prisstigninger på grund af klimafænomenet El Niño, advarer store chokoladeproducenter som Hershey og Lindt & Spruengli.

Det samme gør store underleverandører som Cargill og Barry Callebout. Kakaobønder i Vestafrika er netop gået i gang med arbejdet med den største af de to årlige høst. Det skriver Dinside.

I øjeblikket er verdensmarkedsprisen på kakao faldet noget fra årets top på knap 3.800 dollars (ca. 26.500 dkk) per ton kakao for to uger siden.

Men på et år er prisen alligevel steget med 48 pct., til 3.418 dollars pr. ton. Risikoen for nye tilbageslag med høsten vurderes som høj.

Vejrfænomenet El Niño skaber knap så optimale forhold for kakaoplanterne. Det regner for meget, og det forlyder, at der er sygdomme, der hærger planterne i de to største producerende lande, Elfenbenskysten og Ghana.

Tilsammen tegner de to sig for to tredjedele af kakaoudbuddet på verdensmarkedet. I sommer kom der en prognose, som viste, at årets store høst kunne blive 20 procent mindre end sidste års, på grund af klimaproblemerne.