Det er blevet en fysisk affære at være offentlig ansat. I første halvår af 1995 blev der registreret 675 sager om vold og alvorlige trusler mod offentlige ansatte, og i samme periode i 2014 var det steget til 1.546, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Søndagsavisen.
- Lunten i befolkningen er blevet kortere, og det kommer blandt andet til udtryk ved mere vold mod eksempelvis socialrådgivere, hospitalspersonale, skolelærere og i særdeleshed politibetjente. Det er oftest personer på kanten af samfundet, der begår de her handlinger, men vi ser også velfungerende mennesker, der pludselig koger over, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, til Søndagsavisen.
I politiet har man bidt mærke i tendensen de seneste år, og siden 2007 er Politiforbundet begyndt at registrere og analysere sagerne omhyggeligt. I første halvår af 2013 var der 326 sager om vold og trusler mod politibetjente, i første halvår af 2014 var det steget til 423.
- Det sker oftest, når folk er fulde, men vi ser det desværre også ved noget så banalt som en trafikkontrol. Der er en tendens til, at man ikke bare sådan adlyder autoriteter længere. Respekten er langsomt smuldret, siger Flemming Olsen, forbundssekretær i Politiforbundet.
Han mener dog fortsat ikke, at man har et reelt overblik over omfanget af sager.
- Vores medlemmer er meget tykhudede, og der er rigtig mange betjente, der holder de her episoder for sig selv. Så mørketallet er omfattende, og vi vil have et reelt overblik, før vi kommer med forslag til tiltag,” siger han.