Anna Søby Poulsen og veninden Anne Løvgren Persson glædede sig efter otte timers ventetid ved gaten i 'Tocumen International Airport' i Panama til at komme hjem til deres familie og venner.
De to havde været på en længere backpackertur i Sydamerika og var nu klar til at komme hjem, men det skulle en lille pose kokablade ende med at sætte en stopper for.
Bladene, som bruges til både madlavning, tebrygning og som medicin i Syd- og Mellemamerika, men er ulovlige at sælge i blandt andet Bolivia, var en umiddelbart uskyldig souvenir, som Anne havde tænkt sig at tage med hjem.
Posen med 54 gram kokablade viste sig dog ikke at være så uskyldig, som hun troede.
Omringet af vagter, militær og politi
I stedet for at komme ombord på flyet blev Anna og Anne omdirigeret til en anden gate, hvor et hav af vagter, militær og bevæbnet politi stod rundt om de to veninders bagage, som blev flået til atomer, indtil posen med kokablade blev fundet i Annas taske.
I 'Go' morgen Danmark' har Anna fortalt, at den pose endte med at blive starten på hendes værste mareridt.
Hun nåede nemlig kun at sende én besked til sine forældre og kramme sin veninde et kort øjeblik, før hun blev lagt i håndjern og ført til et arresthus i det mellemamerikanske land.
Her sad hun i to dage, før hun kom for en dommer, som fortalte hende, at hun ville blive sigtet for narkosmugling, som i Panama har en strafferamme på mellem 10 og 15 års fængsel.
Her gik alvoren for første gang for alvor op for den unge, danske kvinde.
Dyr lærestreg
Heldigvis sprang Annas far, Palle Søby Eriksen, og hendes mor til for at hjælpe.
De to foretog utallige opkald til venner, familie og myndigheder, og endte med at rejse til Panama i et forsøg på at få deres datter hjem.
"Jeg var bekymret og tænkte, at vi måtte gøre noget for at hjælpe Anna," har hendes far udtalt.
De fik blandt andet hjælp af det danske konsulat og 'Guardian Security Risk Management', som hjælper danskere i krisesituationer, og til sidste bar deres store arbejde endelig frugt, og det var ikke ét sekund for tidligt.

Anna brugte bl.a. sin tid i fængslet på håndarbejde og på at motionere / Foto: Privat
Anna var nemlig havnet i et kvindefængsel med cirka 1.000 indsatte, som alle sad inde for mord, børnepornografi, narkosmugling og lignende alvorlige forbrydelser.

Anne kunne kun komme i kontakt med sin familie via en telefon, som hun havde købt på 'det sorte marked' i fængslet / Foto: Privat
"Fængslet var enormt overvældende og kaotisk. Der var så mange forskellige skæbner og mennesker," har Anna forklaret, og hun var derfor lykkelig for, at hendes far og mor fandt en løsning.

Forholdene i fængslet var ringe, og der var ikke meget plads / Foto: Privat
Efter fire måneders kamp lykkedes det dem med hjælp fra en ny advokat at indgå et forlig, så Annas straf blev nedsat til fire år, som kunne betales i form af dagbøder på i alt 30.000 kroner, og d. 28. juli blev Anna derfor løsladt.
D. 19. september landede hun i Danmark, men selvom glæden var stor, hang regningen fra sagsomkostningerne på 1,2 millioner kroner fortsat som en skygge over hende - og det gør den endnu.

Foto: Privat
"Vi står med en regning på 1,2 millioner kroner i sagsomkostninger, og det er den, jeg håber, at vi på en eller anden måde kan finde en løsning på," har hun udtalt og forklaret, at hendes omgangskreds har startet en indsamling ved navn 'Projekt Anna', som skal hjælpe familien med at betale den enorme regning.
Det vigtigste for Anna er dog, at andre undgår at havne i samme situation som hende.