Tusindvis af danske kvinder anvender den som prævention: Kan give øget risiko for brystkræft

Kamille Isaksen

2 timer siden

|

17/10/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du har en hormonspiral, bør du læse med her.

Dagens topnyheder

For mindre end ti dage siden offentliggjorde Kræftens Bekæmpelse positive nyheder.

Nemlig at Danmark er på rette vej i kampen mod kræft, og man forventer, at en alvorlig kræfttype kan være udryddet inden 2040.

Men i kølvandet på disse opmuntrende fremskridt er der nu kommet nye forskningsresultater, der bringer en bekymrende forbindelse frem i lyset, som mange danskere ikke har været klar over.

Et nyt studie viser, at hormonspiraler muligvis øger risikoen for brystkræft, hvilket kan få betydning for de mange kvinder, der anvender denne type prævention.

Hormonspiralen er en af de mest populære former for prævention blandt kvinder i Danmark, men et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse peger på, at denne præventionsmetode kan have en alvorlig bivirkning.

Sådan skriver DR.

Ifølge seniorforsker Lina Mørch, der står bag undersøgelsen, viser forskningen en forøget risiko for brystkræft hos kvinder, der anvender hormonspiral.

Studiet viser, at ud af 10.000 kvinder, der bruger hormonspiral i fem år, vil 14 flere få brystkræft sammenlignet med en tilsvarende gruppe kvinder, der ikke anvender hormonel prævention.

Lina Mørch understreger dog, at denne forøgede risiko først og fremmest gør sig gældende for kvinder over 30 år, hvor risikoen for brystkræft generelt er højere.

"Unge kvinder skal ikke bekymre sig over den nye forskning," siger Lina Mørch, men tilføjer, at kvinder, der er ældre eller tættere på overgangsalderen, bør overveje risikoen i forhold til deres valg af prævention.

Detaljer om studiet

Studiet omfatter over 157.000 kvinder i alderen 15 til 49 år, hvoraf halvdelen brugte hormonspiral.

Kvinderne blev fulgt gennem registre over en periode på 15 år, og resultaterne viser, at risikoen for brystkræft stiger med alderen og varigheden af brugen af hormonspiral.

Det er især den højdosis-hormonspiral, Mirena, som undersøgelsen omhandler, da de lavdosisspiraler som Jaydess og Kyleena ikke er brugt i tilstrækkelig grad til at kunne konkludere noget sikkert om deres risiko.

Hormonspiralen er ikke den eneste præventionsform, der tidligere er blevet sat i forbindelse med brystkræft. P-piller har ligeledes været genstand for debat på grund af deres mulige bivirkninger, herunder depression og brystkræft.

Mange kvinder har tidligere valgt hormonspiralen som et alternativ, da den virker lokalt og derfor blev anset for at være et sikrere valg. Med det nye studie må denne antagelse dog genovervejes.

Selvom forskningen viser en forøget risiko for brystkræft blandt kvinder, der bruger hormonspiral, er det vigtigt at huske, at valget af præventionsmiddel altid skal tilpasses den enkeltes situation.

For nogle kvinder, især dem i overgangsalderen, kan hormonspiralen stadig være det bedste valg på grund af dens andre fordele, som for eksempel at mindske kraftige menstruationer.