Så meget søvn er du afhængig af i din alder

Laurids Gjelstrup

1 uge siden

|

11/11/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Så meget søvn er du afhængig af i din alder.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Søvnbehovet ændrer sig gennem hele livet. Søvnkvaliteten er noget eksperter mener at man ikke skal nedprioritere, for det har en større påvirkning end vi går og tror.

Der er dog forskel på hvor meget søvn man skal have i livets stadier.

Det skriver Focus

Unge voksne 18 til 25: Stærk melatoninproduktion og senere søvntider

I den tidlige voksenalder forbliver de fleste kropsfunktioner stabile, men eksterne faktorer som arbejde eller familie kan påvirke søvnmønstret.

Søvneksperter anbefaler stadig syv til ni timers søvn for denne aldersgruppe, da det er vigtigt for den generelle sundhed og ydeevne.

Voksne mellem 26 og 44: Stabil søvnrytme, men mindre melatonin

I aldersgruppen mellem 26 og 44 år forbliver søvn-vågen-rytmen normalt stabil, fordi den biologiske udvikling er afsluttet. Theresa Schnorbach, psykolog, forklarer i et interview med Independent, at døgnrytmen forbliver konstant i denne alder.

Melatoninproduktionen falder dog lidt, hvilket kan føre til søvnforstyrrelser. Ikke desto mindre er regelmæssige søvnvaner stadig afgørende for fysisk og mentalt velvære, især i stressede faser af arbejds- og familielivet.

Den anbefalede søvnvarighed for denne aldersgruppe er også syv til ni timer.

Ændringer jo ældre man bliver

Mennesker mellem 45 og 59: Ændringer i søvnbehov på grund af hormoner

I midten af ​​voksenalderen ændres søvnbehovet igen. Mange mennesker rapporterer, at de bliver hurtigere trætte og ofte har brug for lidt mere søvn for at føle sig helt forfrisket. Hormonelle udsving i overgangsalderen spiller her en vigtig rolle.

Ifølge Independent forklarer Theresa Schnorbach, at denne aldersgruppe bør være mere opmærksom på at få nok søvn, da restitution og fysisk regenerering kan tage længere tid. Til denne aldersgruppe anbefales lidt mere end syv til ni timers søvn for at opfylde kroppens behov.

Fra 60 år: Regelmæssig søvn fremmer velvære

For personer over 60 år bliver søvn endnu vigtigere, især for den kognitive præstation og immunsystemet. Når vi bliver ældre, rykker vores søvnrytme ofte fremad, så mange ældre går tidligere i seng og vågner tidligt.

"Melatoninniveauet fortsætter med at falde," forklarer Iordache, hvilket kan gøre det sværere at falde i søvn.

Søvnforstyrrelser som søvnapnø og søvnløshed er også mere almindelige i denne aldersgruppe. For ældre mennesker forbliver søvnanbefalingen ved syv til otte timer for at fremme restitution.

En regelmæssig søvn-vågen-rytme hjælper dog med at stabilisere det indre ur.