Hvem havde troet det? Rygning kan reducere risikoen for alvorlig sygdom

Kamille Isaksen

2 dage siden

|

12/11/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Forskere påviser en overraskende sammenhæng.

Dagens topnyheder

Gennem de seneste årtier har folkesundheden haft stor fokus på at mindske antallet af rygere, og mange har lagt cigaretterne på hylden som led i kampen mod de skadelige konsekvenser af tobak.

Alligevel har forskere nu påvist en overraskende sammenhæng, som nok kommer bag på mange.

Det viser sig, at rygning og kaffedrikning muligvis kan reducere risikoen for at udvikle Parkinsons sygdom.

Parkinsons sygdom er en neurologisk lidelse, som forårsager langsomme bevægelser, muskelstivhed og rysten.

Interessant nok ser sygdommen ud til at være mindre udbredt blandt rygere end ikke-rygere, og dette mønster har været kendt i mere end 30 år.

Sådan skriver Tidsskriftet for den norske lægeforening.

Nye forskningsresultater, herunder en omfattende meta-analyse, viser, at rygere har op til 60 % lavere risiko for at udvikle Parkinsons sygdom sammenlignet med personer, der aldrig har røget.

Samtidig har forskerne fundet, at kaffedrikkere har en reduceret risiko på 30 % for at få sygdommen i forhold til dem, der ikke drikker kaffe.

Kan skyldes en særlig ting

Forskningen peger på, at visse stoffer i både tobak og kaffe, nemlig nikotin og koffein, muligvis har en neurobeskyttende virkning.

Disse stoffer menes at påvirke hjernens dopaminerge systemer, som spiller en central rolle i Parkinsons sygdom.

Hvis nikotin og koffein kan beskytte hjernens nerveceller, kan dette give ny indsigt i, hvordan man potentielt kan udvikle nye behandlingsformer, der forsinker eller forhindrer sygdommen.

Professor Jan Petter Larsen fra Neurologisk Afdeling på Centralsygehuset i Rogaland påpeger dog, at der stadig er grund til at være forsigtig med at drage for hastige konklusioner om rygningens beskyttende effekt.

I en undersøgelse af en gruppe Parkinson-patienter fandt hans forskerteam en betydeligt lavere forekomst af rygere sammenlignet med to kontrolgrupper.

På trods af den lavere forekomst af Parkinsons blandt rygere viser en otteårig opfølgning af 239 patienter, at sygdommens udvikling ikke adskiller sig nævneværdigt mellem rygere og ikke-rygere, når først sygdommen er diagnosticeret.

Dette tyder på, at selvom rygning kan reducere risikoen for at udvikle Parkinsons, ser det ikke ud til at påvirke sygdommens progression hos de, der allerede er ramt.