Forsker svarer på længe ventet spørgsmål: Hvor bliver mandens p-pille af?

Kamille Isaksen

11 uger siden

|

01/11/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der kan være en løsning på vej.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I over 60 år har kvinder haft adgang til en lang række præventionsmidler, mens mænd stadig kun har få alternativer.

Dette ulige udvalg har vakt undren hos mange, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor udviklingen af prævention til mænd synes at halte efter.

Journalist Filiz Yasar peger på, hvordan kvinder i dag bærer hovedansvaret for prævention, trods mulige bivirkninger ved hormonbaserede metoder som p-piller, som kvinder har haft adgang til siden 1966.

Hun opfordrer til større fokus på udvikling af alternativer til mænd, særligt i lyset af nyere studier, der fremhæver bivirkninger og helbredsrisici ved hormonbaserede præventionsmetoder til kvinder.

Forskningen har længe været skæv, idet kvinder har en bred vifte af præventionsmuligheder som p-piller, spiral, p-stav og hormonspiral, mens mænd primært har kondomer, sterilisation og afbrudt samleje.

Sådan skriver DR.

Filiz Yasar finder det tankevækkende, at dette begrænsede udvalg er blevet accepteret uden større spørgsmål i samfundet, og hun fremhæver risikoen for helbredsmæssige konsekvenser for kvinder, som brugen af hormonelle præventionsmidler kan medføre, herunder øget risiko for brystkræft og depressive symptomer.

Forsker svarer på længe ventet spørgsmål

Ifølge Anders Rehfeld, der er læge og forsker i mandlig prævention ved Rigshospitalet, er der dog udvikling på området.

I USA tester forskere en hormonel gel til mænd, som ved daglig påføring kan hæmme sædproduktionen og dermed fungere som prævention.

Effekten ser ud til at vare i flere uger efter stop, og hvis produktet lever op til forventningerne, kan det muligvis blive tilgængeligt i en overskuelig fremtid.

Anders Rehfeld forklarer, at mens tidlige forsøg i 1980’erne blev bremset af patenter og bekymringer om markedets potentiale, er der nu stigende interesse fra medicinalindustrien, som dog stadig kræver, at bivirkningerne holdes på et absolut minimum.

Ud over hormonelle løsninger undersøges også hormonfri alternativer, som for eksempel en gel, der kan injiceres i sædlederne for at blokere sædpassagen uden kirurgisk indgreb, eller piller, som hæmmer sædcellefunktionen kortvarigt.

Anders Rehfeld håber på at udvikle en præventionsform, der kan benyttes af både mænd og kvinder, men understreger, at forskning på området tager tid og kræver omfattende test, før det kan komme på markedet.

Hans mål er at skabe en enkel og sikker løsning, der kan beskytte mod graviditet uden de kendte bivirkninger ved hormonelle præparater.