Ekspert afslører den alarmerende årsag: Derfor må du aldrig varme mad i din mikroovn på denne måde

Nicolai Busekist

10 timer siden

|

14/01/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Toksikologiekspert Dr. Yvonne Burkart har advaret mod nogensinde at opvarme mad i plastbeholdere i mikroovnen - og årsagen til hendes advarsel er ret alarmerende.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Har du nogensinde varmet gårsdagens rester i en plastbeholder i mikroovnen? Så bør du måske tænke dig om en ekstra gang, før du gør det igen.

Toksikologieksperten Dr. Yvonne Burkart forklarede i Steven Bartletts podcast 'Diary of a CEO', at blot få sekunder i mikroovnen kan frigive milliarder af mikroplastpartikler i din mad 'fra blot en lille kvadratcentimeter plast'.

Steven, som samtidig fremviste en af de plastbeholdere, han selv har brugt til sine frokoster på arbejdet, spurgte, om de var sikre at bruge.

"Absolut ikke. Varm aldrig mad i plastbeholdere i mikroovnen," bekræftede Dr. Burkart i et TikTok-klip fra programmet ifølge Daily Record.

Hun gentog sin advarsel om mikroplast og sagde: "Mikroplast er hårdt - det er en solid masse. Det nedbrydes ikke i kroppen."

Da Steven spurgte, om en 'BPA-fri' etiket gjorde hans plastbeholder sikker, svarede hun, at det heller ikke er helt sikkert.

"Det er fint, men det er stadig plast," sagde hun.

"Det er stadig mikroplast og nanoplast, der frigives. Og det indeholder sandsynligvis ftalater (en gruppe kemikalier, der gør plast mere fleksibelt og holdbart, red.), afhængigt af plasttypen."

En TikTok-bruger gav udtryk for at være enig i kommentarfeltet, hvor vedkommende også advarede mod at opvarme færdigretter i plast.

"Det samme gælder færdigretter eller takeaway-beholdere. Hvis du har rester i plastbeholdere på arbejdet, så brug en almindelig tallerken til mikroovnen," skrev en bruger, mens en anden skrev: "Jeg har lært noget nyt i dag. Vil ikke bruge plastbeholdere fremover."

Dr. Burkarts advarsel understøttes af Healthline, som på sin hjemmeside skriver, at det ikke kan anbefales at opvarme mad i en plastbeholder.

"Opvarmning af plast i mikroovnen kan frigive skadelige kemikalier som BPA og ftalater i din mad og dine drikkevarer. Derfor bør du undgå at opvarme plast, medmindre det er mærket specifikt til dette formål," lyder det.

"Det primære problem med at opvarme plast er, at tilsætningsstoffer - hvoraf nogle er skadelige - kan sive over i din mad og dine drikkevarer. De primære bekymringer er bisphenol A (BPA) og en gruppe kemikalier kaldet ftalater, som begge bruges til at øge plastens fleksibilitet og holdbarhed."

"Disse kemikalier - især BPA - forstyrrer kroppens hormoner og er blevet kædet sammen med fedme, diabetes og reproduktionsskader."

Desuden fremhævede Dr. Burkart bekymrende forskning, som viser, at mange nyfødte allerede har mikroplast i kroppen.

"Når babyer bliver født, udskiller de deres første afføring, kaldet mekonium," forklarede hun.

"Og i mekonium er der fundet mikroplast, hvilket betyder, at babyer bliver udsat for mikroplast allerede i livmoderen."